Prístupnosť webov miest a obcí za rok 2009

Ministerstvo financií Slovenskej republiky zverejnilo výsledky miery prístupnosti webových stránok verejnej správy za rok 2009, ktoré musia zodpovedať kritériám prístupnosti podľa výnosu Ministerstva financií SR č. MF/013261/2008-132 (o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy).

Laikom pripomeniem, že tzv. prístupnosť webu je veľmi dôležitá pre dostupnosť webových stránok pre handikepovaných občanov (viac o prístupnosti).

Monitoring obsahuje výsledné hodnotenia prístupnosti webov sídiel ústredných orgánov štátnej správy, samosprávnych krajov, miest a obcí, vysokých škôl, webov súvisiacich s verejnou správou, médií, bánk, poisťovní a vybraných webov privátneho sektora. Podrobnú záverečnú správu si môžete prečítať na ministerskom webe.

Najbližšie k občanovi a platené z jeho daní, sú webové sídla miest a obcí, preto som si dovolil výsledky zosumarizovať (zlúčené z dvoch etáp v priebehu roka) a vyčleniť mestá a obce.

Mňa osobne najviac zaujímalo hodnotenie webu mesta Nové Mesto nad Váhom. V tomto smere si novomestský web zaslúži malú pochvalu (na veľkú sa musí ešte viac posnažiť), keďže obstálo pomerne dobre, na 11. priečke z 32 pozícií (spomedzi 83 webov). Toto hodnotenie dopadlo o dosť lepšie ako nedávne v Zlatom Erbe.

Monitorovanie prístupnosti webových stránok verejnej správy

 

Autor:

 

Komentáre

grecnar.sk's picture

Tak trochu ma zaujalo - prečo je zilina.sk na dvoch priečkach naraz?

Šlosar's picture

To by som aj ja rad vedel :-)Vysledok v mojej tabulke je zluceny z dvoch etap (podrobnejsie v zaverecnej sprave na ministerskom webe) a zilina.sk sa im tam akosi vyskytuje 2x ;-) Vdaka za upozornenie, ja som si to nevsimol.Opravovat to ale nebudem, zodpoveda to zdrojovym datam :-)

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.