Klesám, klesám... A čo preto urobím?

Trend je jasný, počet článkov vygenerovaných bloggermi klesá. Nielen u mňa. Voľne odcitujem jedného klasika slovenskej blogscény "Neprestáva sa blogovať, len sa zmenila forma a prostriedky". Jasné, s tým sa nedá nesúhlasiť, sociálne siete všetko "kazia". Tento trend kopírujem aj ja - zaujímavé, že som ho začal napĺňať ešte ďaleko pred nástupom tých "kaziteľov" v našich končinách :-)


Počet vydaných článkov za jednotlivé mesiace v rokoch 2005 až 2010

Takže k veci - počet článkov na mojom blogu sa znižuje (inak, jav prirodzený u drvivej väčšiny bloggerov). Posledný rok a pol môže za to hlavne sociálna sieť Facebook, ktorú využívam aj ako prostriedok pre zdieľanie krátkych odkazov na články, služby, atď. To, čo by v predfejsbukovskom období išlo, možno v obšírnejšej podobe, na blog, teraz smeruje výhradne tam. Tam, medzi obmedzené publikum - teda nie obmedzené intelektom, len počtom :-) A že je obmedzené (nie intelektom, len počtom), ma v prípade bežne zdieľaných vecí, trochu štve. Cestou hromadenia publika na Facebooku určite nepôjdem. Je čas čiastočne sa od Facebooku odpútať a to, čo môže zaujímať publikum širšie, než len moje obmedzené (nie intelektom, len počtom), treba ponúknuť publiku širšiemu. Cestou tweetovania ale tiež nepôjdem, ako vraví, stále ten istý, klasik slovenskej blogscény "Musí to zvládnuť aj moja babička".

Čiže, uvažujem, že na mojom webe ASI zavediem kategóriu Bleskovky, ktorá bude plniť to, čo má doposiaľ možnosť vidieť moje obmedzené (nie intelektom, len počtom) publikum na Facebooku - krátke, možno komentované, odkazy na zaujímavé (podľa mňa :-)) články, služby, udalosti, atď. Bleskovky ASI nebudú publikované do hlavného prúdu spoločne s článkami, viditeľné budú ASI len v pravom stĺpci. Budú ale, ASI, publikované do RSS feedu spoločne s článkami. Na Facebook budú preberané len pomocou tohoto feedu.

A tu je zároveň aj kameň úrazu - služba Facebook je šmejd a aktuálne jej trvá aj týžďeň, než články z RSS feedov u seba republikuje. Zatiaľ neviem čo s tým. Takže ASI to hneď zajtra nebude... Ale aspoň mám ďalší článoček, ktorý mi navŕšil ten stĺpček v grafe :-)) Ale vážne, chcem to, len zatiaľ nepoznám plne spoľahlivý mechanizmus, aby o nič neprišlo moje obmedzené (nie intelektom, len počtom) publikum na Facebooku a zároveň aby čitatelia blogu získali o niečo viac.

P.S.: Dodatočne upresňujem, že neutlmujem aktivitu na blogu, ani nedochádzam z Facebooku, na Facebooku sa z pohľadu môjho obmedzeného (nie intelektom, len počtom) publika nič nezmení, všetko bude po starom, statusy a tak, len chcem, ked odkážem a okomentujem nejaký článok, aby to videli nielen na Facebooku, ale aj čitatelia na tomto blogu. Nechcem inú službu, miesto Facebooku, chcem len nejako skĺbiť obsah Facebooku a môjho webu.

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

alian's picture

Skoda ;)
Tolko asi k zhrnutiu. A teraz serioznejsie. Osobne by som si spustil asi nejaky Tumblr blog. Cize citaty, linky, obrazky s kratkymi komentarmi. Sem tam seriozny clanok. Takyto blog, to je oldskul. Vratis sa k samotnej pointe prvych blogov. Par slovami okomentovat NIECO.
Ako to robit? Moznosti je viac - bud na vlastom WP alebo inde: Soup.io, Posterous a pod. Prave posledny spominany vie potom co napises "clanok" ho capnut na FB, Twitter a inde.

Zuzit blog len na stlpcek zo statusmi beriem ako posledny a najpohodlnejsi krok pred samotnou digitalnou smrtou blogera. Ale mozno prave to ta zase nakopne spat, ked zistis ze ti to nestaci. Alebo aj hej ;)

V kazdom pripade Tumblr blog som ti na FB chcel navrhnut uz davnejsie - davas tam fajn linky, no bohuzial su len pre vyvolenych za hradbami FB.

Nech budes pokracovat akokolvek, nech sa ti v tom dari - urcite to bude zaujimave ;)

Peter Šlosar's picture

Fero, neplac :-))) ja z Facebooku neodchadzam, nadalej tam budem posobit ako doteraz a ani nezavriem tento blog. Na FB neprides o moje odkazy :-) budu tam stale, len formu by som chcel zmenit, aby z nich nieco mali aj citatelia na blogu. Cize ked to zhrniem, na FB sa nezmeni u mna nic, na blogu sa nezmeni nic, len k odkazom budu mat pristup aj citatelia tu. Tolko moj plan :-) Ale ako pisem, nemam zatial k nemu vhodny prostriedok. Cestou inych sluzieb v ziadnom pripade nechcem ist. Mam tento svoj priestor, mozno je oldskul, ale nevzdam sa ho :-) 

Ja chcem len viac sklbiť Facebook a tento web, nechcem Facebook nahradzovať niečim iným. 

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.