Ako dopadne fotopriemysel po japonskom zemetrasení?

Ako dopadne globálny fotopriemysel po japonskom zemetrasení? Bude zdecimovaný? Zdá sa vám otázka prehnaná? Neviem, či existuje iné významné odvetvie, kde je taká prevaha japonských spoločností. Špekuláciam sa rád vyhnem, dávam do pľacu len zoznam významných spoločností fotopriemyslu s uvedením ich sídla (tržný podiel japonských spoločností voči zbytku sveta je pravdepodobne ešte väčší, ako to opticky vyzerá z tabuľky):

Canon Japonsko
Carl Zeiss Nemecko
Casio Japonsko
Fujifilm Japonsko
Kodak USA
Leica Nemecko
Nikon Japonsko
Olympus Japonsko
Panasonic Japonsko
Pentax Japonsko
Ricoh Japonsko
Samsung Južná Korea
Sigma Japonsko
Sony Japonsko
Tamron Japonsko
Tokina Japonsko

Abecedný zoznam obsahuje len aktuálne aktívne významné spoločnosti, pôsobiace na trhu profi aj amatérskej triedy fototechniky. Spoločnosti zamerané výhradne na profi triedu nie sú uvedené.

P.S. Fakt, že článok sa venuje tak nicotnej téme ako fotopriemysel, nijako u mňa nezmenšuje súcit s Japonskom postihnutým strašnou tragédiou, od zemetrasenia, cez tsunami a radiáciu z jadrovej elektrárne, až po výbuch sopky.

Aktualizované 16. 3. 2011: Od víkendu sledujem tlačové správy jednotlivých spoločností k výpadkom ich výroby. Skôr, než som to stihol nejako zosumarizovať, urobil tak Ondrej Neff na svojom webe.

Aktualizované 15. 4. 2011: Predpokladané následky.

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Ján Žitniak's picture

Tvoje názory a obavy sú opodstatnené - a to sa netýka len fotopriemyslu, ale aj automobilového priemyslu, keď zoberiem, že Japonsko hrá prim so svojimi Toyotami.

Tiež mám trochu obavy - ale na druhej strane, všetko trvá istý čas a potom to pominie a ide sa ďalej. A Japonci sú určite cieľavedomí, húževnatí a usilovní, dajú svoju krajinu a smerovanie dohromady.

Peter Šlosar's picture

Tak, tak, pravdu mas. Uz od nedele sledujem tlacove spravy o odstavkach vyroby (oblast foto) a zaujimave je, ze mnohe japonske spolocnosti, hoci su same postihnute, venuju trebars 300 miliónov jenov (2,6 miliona € v prepocte) na charitu.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.