Kradnúť sa nemá, ani fotografie

Nepovolené užitie fotografie (alebo iného autorského diela) je z pohľadu autorského zákona, i morálky, rovnakým prehreškom, ako iné krádeže. Že je niečo nehmotné, zlodeja neospravedlňuje.

Nemám problém poskytnúť svoje fotografie aj zadarmo, ak druhá strana poprosí a účel sa mi pozdáva, ako napríklad pre motoristický časopis alebo hudobný magazín. Ale na krádeže som pes.

Nedávno si opäť niekto chcel uľahčiť prácu (i peňaženku) a neoprávnene použil jednu z mojich fotografií. Bol som pripravený na riešenie právnou cestou, s požadovaním honoráru (vyplýva z autorského zákona), ale nakoniec som pod vplyvom istých pozitívnych okolností hriešnikovi sám navrhol len ľahkú kompenzáciu vo forme verejného ospravedlnenia. Dotyčný tak učinil a verejne sa mi na svojom webe ospravedlnil:

Ospravedlňujeme sa Petrovi Šlosarovi (www.slosar.sk) za nepovolené použitie jeho fotografie na našom plagáte ku koncertu dňa 2.4.2011 v XXXXX. K užitiu fotografie sme nemali od neho, ako autora fotografie, súhlas, čím sme porušili autorský zákon.

Všetky identifikačné znaky na snímke webu hriešnika úmyselne vynechávam, keďže týmto považujem záležitosť za ukončenú.

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

mekelle's picture

Gratulujem, najst to ospravedlnenie na webe nebol problem, ale ako prisiel na to, ze pouzili tvoju fotografiu?

Peter Šlosar's picture

Dostal som tip, ze ci to nie je nahodou moja fotografia. To vies, hovori sa, ze na svete sa pozna kazdy s kazdym len skrz 6 ludi :-)

Ján Žitniak's picture

No tak tohto sa bojím aj ja. Tiež by som s tým nemal problém poskytnúť foto - čím by som si spravil len dobrú referenciu, ale treba sa vopred dohodnúť

vladimir hano's picture

Mne kradnú fotky neustále,dokonca aj noviny. Pokiaľ na to prídem nekompromisne to riešim a zatiaľ stále zabralo ak som spomenul tresné oznámenie a súd.Momentálne riešim stránku kde som objavil 27 mojich fotiek bez môjho súhlasu.To už je drzosť nehorázna z ich strany. Jedna moja seria troch fotiek je na zahraničných serveroch v hojnom počte. Tu si neviem rady. Len malé percento reaguje a chce to riešiť. Nesúhlasím s názorom, že je to boj s veternými mlynmi a nemá to význam. Má to význam a zlodeji fotiek si po čase uvedomia, že im to len tak neprejde.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.