SNG.SK – nový typografický koncept obsahuje základné typografické chyby

O novom webe Slovenskej národnej galérie za 25 000 € sa v posledných dňoch toho popísalo pomerne dosť. Výhrady smerujú hlavne k premrštenej cene vo vzťahu voči veľmi nízkej úrovni webdizajnu a službám, ktoré by web za tú cenu mohol poskytovať.

Slovenská národná galéria sa obhajuje:

Pre návrh vizuálneho konceptu našej webstránky sme si nevybrali reklamnú agentúru, ale jedného z najprogresívnejších súčasných slovenských dizajnérov, ktorý mal poňať stránku ako nový typografický koncept.

Nuž, ako vyzerá nový typografický koncept? Tak, že aj na veľmi malej ploche webu udiera do očí až päť základných typografických chýb:
 


Screenshot malého výrezu webu SNG

  1. medzi slovom a výkričníkom nesmie byť medzera:
    správny tvar „výzva!“ 
  2. medzi slovom a dvojbodkou nesmie byť medzera: 
    správny tvar „KONANIE: 13“ 
  3. pre zátvorky je nutné použiť znak zátvoriek, nie lomku: 
    správny tvar „(...)“ 
  4. v rozsahu dátumov má byť použitá pomlčka, nie spojovník: 
    správny tvar „22. 12. 2011 – 2. 1. 2012“  
  5. v dátumoch má za bodkami nasledovať medzera (prípadne tzv. tvrdá medzera), v prípade potreby sa môže vynechať, ale musí to byť jednotne: 
    správny tvar „22. 12. 2012 do 2. 1. 2012“ 

Súpis obsahujé konkrétne výhrady na základe typografických pravidiel definovaných Slovenskou technickou normou STN 01 6910 „Pravidlá písania a úpravy písomností“. Stručný prehľad poskytne Wikipédia, odkazy na rôzne odborné zdroje poskytne aj Recept na život. Tam všade sa dopátrate po výklad vyššie uvedeného.

O úrovni nového webu SNG si na základe uvedeného urobte sami, nech vám k tomu dopomôžu aj ďalšie články na tému „web SNG za 25 000 €“:

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Clira14's picture

Nechcem si ich zastávať, ale jedna vec je návrh a jeho zrealizovanie do funkčnej podoby a ďalšia vec je to, ako si ten web dotyčná inštitúcia naplní (za to už ten, ktorý web navrhol podľa mňa nemôže) ... no tuším, že v tomto prípade je aj tak rozlišovanie medzi webdesignom a samotným obsahom webu asi k ničomu...

Peter Šlosar's picture

Viem kam smerujes, ale ak niekto obhajuje web ako "nový typografický koncept" jednoducho prevedenie obsahu MUSI korespondovat s koncepciou, typografia obsahu MUSI byt bezchybna.

Anonym's picture

nezartuj. web obsahom naplnaju zamestnanci sng, takze bud chces, aby ziskali zo statnych penazi 'typograficke' vzdelanie, alebo je tvoj point uplne mimo.

Peter Šlosar's picture

Tak este raz: Ak niekto obhajuje web ako "nový typografický koncept", jednoducho prevedenie obsahu MUSI korespondovat s koncepciou, typografia obsahu MUSI byt bezchybna.

Ano, ak niekto obhajuje web ako "nový typografický koncept", zamestnanci naplnajuci obsah musia zvladat zakladne typograficke pravidla.

Spominane zakladne typograficke pravidla su sucastou aj Pravidiel slovenskeho pravopisu. Spominane zakladne typograficke pravidla sa daju obsiahnut 5-15 minutovym zaskolenim pre ludi so strednym vzdelanim, ak si tieto zaklady uz nevybavuju. Pre ucely naplnania obsahu netreba ziadne typograficke vzdelanie.

Poznamka pre komentujuceho anonyma: je to popisane uz dostatocne?

Poznamka pre vsetkych: Naplnanie obsahu bolo platene, podla rozpisu vyplatenych penazi.

Anonym's picture

rozumel som ti uz na prvy krat, ale nesuhlasim. navyse urcite vies, ze presne takuto vec korektor. ma si sng zo statnych penazi platit korektora? asi si ale nemyslis, ze informacia zatvoreni kniznice bola niekomu zaplatena, ze? (samozrejme sa mozem mylit)

Peter Šlosar's picture

Ano, korektor bol v cene webu zaplateny... Co sa tyka dalsich aktualizacii obsahu, napisal som k tomu uz vyssie a nemam co dodat :-) 

Anonym's picture

Prepáč, ale slovenský jazyk nepozná podstatné meno "prevedenie". Je to čechizmus.

Peter Šlosar's picture

Dakujem za upozornenie. Ale toto je web osobny, cize chyby sa vyskytnut mozu :-)

viera's picture

ironicky povedane, sng asi novost typografickeho konceptu zalozila prave na nedodrziavani typografických pravidiel STN 01 6910...

Peter Šlosar's picture

:-)

Jano's picture

Dobré postrehy. V jednom sa však autor mýli. Nejde tu
o typografické ale gramatické chyby. Typografickými chybami
sú na stránke sng.sk napríklad nesprávna, na tvrdo zvolená výška písma.
Pre mnohých ľudí je východzie malé písmo nečitateľné.
Tiež ich zvolený font "Fedra Sans Screen Regular" nie je vhodný na web.

"Typografia sa zaoberá problematikou grafickej úpravy tlačených dokumentov s použitím vhodných rezov písma a usporiadania jednotlivých znakov a odsekov vo vhodnej, pre čitateľa zrozumiteľnej a esteticky akceptovateľnej forme. Zaoberá sa tiež dizajnom písma, výberom farebnej schémy dokumentov, ilustrácií, zalamovaním textu do odsekov až po výber papiera pre tlač."

Peter Šlosar's picture

Omyl, typografia sa, spolocne s pravidlami pravopisu, zaobera aj vyssie uvedenym, definicia znie aj  "Typografia je súhrn pravidiel, ktoré podporujú zrozumiteľnosť a čitateľnosť textu."
Vyssie uvedene pravidla su sucastou kazdej publikacie pojednavajucej o typografickych pravidlach, vid. napr. aj znamy Beranov Typograficky manual http://www.font.cz/typograficky-manual.html (Cz a Sk typografia je velmi podobna)

MiS's picture

S tymto vyjadrenim sa da nesuhlasit.

Vychadza z cias horucej sadzby v socialistickom ponimani ked "typograf" bol sadzac a mal nahradzat poslednu kontrolu. Preto boli sadzaci prinuteni opravovat texty v ramci "typografickej kotroly" (co ako vyraz je samozrejme somarina). Ale ucilo sa to, pokuty za to v tlaciarnach boli, .... .

Typografia nie je sadzacstvo (ale to druhe je uz mrtvy odbor). Pod typografiu mozno brat len "spravu pisma" ... sposob, pouzite pismovych rezov. Pokrocilejsi typografi riesia aj graficke vyuzite pisma (napr.p. Vesely} na uzitu grafiku s pouzitim pisma.

Peter Šlosar's picture

Viem, o com je typografia primarne, o krase pisma. Ale aj o takychto "prizemnych" veciach, ako uvadzam. A uvadzam to nie ja, ale aj sucastne publikacie o typografii.

Viem, ze spominane pravidla su sucastou aj pravidiel pravopisu, zapodievaju sa nimi ale aj typograficke publikacie, priklad som uviedol vyssie.

Kam ich teda nakoniec zaradime, je vec vykladu, na pointe clanku to nic nemeni. Ci :-)

Peter Šlosar's picture

Este doplnim - sadzba ja cast typografickych pravidiel, sucastou sadzby su aj pravidla vyssie uvedene. Vid. http://www.typo.cz/databaze/pravidla-a-nazvoslovi/pravidla-sazby/hladka-sazba/ alebo http://typomil.com/sazba.htm (cast "interpunkce").
Ak sa ti to stale nepozdava, reklamuj to tam.

Jano's picture

Definicia typografie nemoze byt vecou nazoru. Ona je presne
dana. To ze slovenske a ceske ucebnice maju nespravnu definiciu
nemeni nic na podstate typografie, ktora sa tyka vylucne pisma.
Vsetkych pat chyb ktore uvadzas su pravopisne chyby.
Typografia je vysoko specializovana ludska cinnost venovana
tlacenemu pismu. Ak si pozries ten odkaz na Wikipedii v inych jazykoch,
tak tam najdes Manual of style, Convenstions de style ci
Manuale di stile. Len cesky a slovensky clanok tam spominaju
typografiu. Samotny povod slova jasne naznacuje o com je
typografia.

Peter Šlosar's picture

Tak uz snad naposledy - viem, o com je typografia.
Nikomu, ani v najmensom, nevyvraciam, COHO SA PRIMARNE TYPOGRAFIA TYKA.

Ak tu odkazujem na typograficke pravidla, tak preto, lebo vyssie uvedene je sucastou aj typografickych manualov (ano, viem, ze je to OBSIAHNUTE AJ V PRAVIDLACH PRAVOPISU)

Takze, pokial to bude sucastou AJ typografickych manualov, budem to nazyvat AJ typografickymi pravidlami. Ak budem odkazovat na pravidla pravopisu, budem to nazyvat gramatickymi chybami.

Ale ja som si vybral, ze budem citovat typograficke manualy, kedze typografiou sa prevadzkovatel webu obhajuje.

Rozumieme sa?

Ak sa niekomu nepaci, ze vyssie uvedene je sucastou aj typografickyvh manualov, prosim, reklamujte to u autorov, nie na tomto mieste.

EDIT: vid. este moj komentar http://www.slosar.sk/blog/2011/12/sngsk-novy-typograficky-koncept-obsahuje-zakladne-typograficke-chyby#comment-2097

MiS's picture

Chyby tam naozaj su, ale typografia je naozaj o niecom inom:

Typography (from the Greek words τύπος(typos) = form and γραφή(graphy) = writing) is the art and technique of arranging type in order to make language visible. The arrangement of type involves the selection of typefaces, point size, line length, leading (line spacing), adjusting the spaces between groups of letters (tracking) and adjusting the space between pairs of letters (kerning). Type design is a closely related craft, which some consider distinct and others a part of typography; most typographers do not design typefaces, and some type designers do not consider themselves typographers.In modern times, typography has been put into motion — in film, television and online broadcasts — to add emotion to mass communication.

Zial v nasich koncinach je este stale aktualne vysvetlenie podla stredoskolskych ucebnic pre polygraficke ucilistia, ktore je 40 rokov chybane.
STN 01 6910 „Pravidlá písania a úpravy písomností“ o sebe netvrdi ze je typograficka norma. Skor norma pre sekretarky.

Peter Šlosar's picture

Ako som komentoval vyssie - Viem, o com je typografia primarne, o krase pisma. Ale aj o takychto "prizemnych" veciach, ako uvadzam. A uvadzam to nie ja, ale aj sucastne publikacie o typografii.

Viem, ze spominane pravidla su sucastou aj pravidiel pravopisu, zapodievaju sa nimi ale aj typograficke publikacie, priklad som uviedol vyssie.

Kam ich teda nakoniec zaradime, je vec vykladu, na pointe clanku to nic nemeni. Ci :-)

Anonym's picture

Autor webu sng je vyborny obchodnik.
...a mozno aj dobry web dizajner :-)

Anonym's picture

A este jedna vec tam je a to, ze v menu nalavo "Co je nove?" nie je zarovnane vertikalne s nadpisom v hlavnom stlpci "VYBEROVE KONANIE...". Skratka - cele zle.

Marek's picture

Stranka je uplna katastrofa. Hanbil by som sa toto vobec odovzdat a nie to pytat za taky paskvil peniaze. Ako v politike aj tu treba hladat tunelovanie SNG. Niekto sa s niekym dohodol a je fuc 25.000 EUR !!!

poradcaeu's picture

uz bezi peticia za odvolanie vedenia sng
bezi v 5 sr mestach
podpisal som sa
cital som aj vela inych pruserov rovnych web stranke
a ze tam sikanuju zamestnancov cez porusenie pracovnej discipliny
umelci nie su taki chudobni a nevinni ako sa robia
maju dost penazi len s nimi nevedia hospodarit
ja na nich robit nebudem, ak budu toto robit
ako umenie uz koluje dochadzka zamestnancov podla abecedy
toto vraj stoji 1 200€ mesacne:-)))))
vraj umelecky prispevok personalistky:-)))))
a este nejaky strasidelny vianocny stromcek ako dielo vystavuju
moje dieta by som k tomu stromceku nepustil
zvazujem, ci moje dieta niekedy pustim do sng
mam dost rokov, myslel som si, ze ma uz nic neprekvapi, ale zjavne su veci, na ktore s uzasom pozeram
nerozumiem tomuto svetu
sledujem a budem sledovat kroky ministra ako sa vysporiada so sng
ma moznost to vyuzit v prospech kampane
ludia potrebuju vidiet ciny, nie slova
zacal som sledovat celu kulturu, tie organizacie co tam patria a veru vsetky sa mi zdaju ako casovana bomba
neviem kto a kedy tam urobi poriadok a ci je vobec zaujem o poriadok
oni sa mi zdaju akokeby stratili kontakt s realitou
my robime aj 12hod. denne aby sme mali aspon 600€ mesacne a oni sa hraju bez zodpovednosti za 600€
poslal som 12 staznosti na sng na rozne institucie
budem informovat, ci a kedy sa ozvu a co napisu, ci sa budu zbavovat zodpovednosti
nedam im dychat
http://www.porada.sk/archive/i...
http://medialne.etrend.sk/inte...
http://mariamlynarcikova.blog....
vcera som musel svojmu dietatu odpovedat na otazku, ci ma obraz zubny povlak?
ak nie obraz, tak ci socha?
a preco zmizol ujo od tety na takej bielej stranke, ze je tam vela svetla, vraj ujo dobre tienil
deti v skolach to uz preberaju
je to ich tema na facebooku
zacali hrat hru kto za nic a hlupost ziska najviac bodov
pravidla som este nepochopil
nehambime sa pred nimi?
ja si netrufam odpovedat na otazky ohladom zubneho povlaku umenia....
nezelam si ako obcan ani ako rodic, aby ma statna kulturna narodna institucia tomuto vystavovala
nepotrebujem a ani nechcem takuto instituciu

poradcaeu's picture

vie mi niekto povedat, preco ma marketing sng tolko zamestnancov?
napocital som 8
neverim vlastnym ociam
co robia?
su aj externe naklady na marketing?
podielal sa marketing sng na tvorbe web stranky?
ak ano, tak preco to dopadlo ako dopadlo?
ak nie, tak preco, ked web stranka spada pod marketing?
aspon dufam, ze nie medzi umelecke diela:-)))
zacinam sa bat, ze toto su dalsie vyhodene peniaze
neviem si predstavit co robi 8 zamestnancov marketingu 8 hodin denne, cele mesiace, roky
my mame 1 zamestnanca, ktory ma na marketing iba 40 tis. €, zvlada vsetko vratane prace na tvorbe webu
kolko penazi na marketing ma sng?
da sa to niekde vycitat?
rozhodol som sa, ze uz urobim riadnu analyzu sng, ked to uz riesime
idem na zlozku zverejnovanie
fakt nechapem
http://www.sng.sk/sk/uvod/co-j...

poradcaeu's picture

http://www.najpravo.sk/rady-a-...

ja som podal velmi jednoducho ako podnet na podozrenie zo spachania trestneho cinu v slovenskej narodnej galerii vo veci web stranky SNG ktora stala 25 tis. €, neprebehlo vyberove konanie, stranka bola vyplatena este pred jej vyhotovenim, stranka nefunguje, stranka nesplna normy webu, stranka ma minimalnu hodnotu ziadam vratit 25 tis. € a uroky za vyplatenie vopred

ked budes podavat, tak neodporucam uvadzat konkretne meno na koho, aby to potom neobratili proti tebe, inak nie je sa coho bat, ako obcan mas svoje prava, SNG je platena z tvojich dani

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.