Blogger.com - malý návod pre pokročilé využitie

Už vo svojom príspevku Blogger.com - prečo práve on? som sa zastrájal, že tento blogovací systém trochu priblížim, ale ku konečnému kroku ma nabudil až Jirka Macich svojim článkom v Chipe.

Ak teda stojíte pred rozhodnutím, prostredníctvom čoho blogovať, na výber máte 3 základné možnosti:

 

  • online publikačný systém (CMS) prevádzkovaný na vašom webe s podporou (napr.) PHP a MySQL - výber je k dispozícii na opensourcecms.com alebo www.cmsmatrix.org,
  • offline publikačný systém (klient) prevádzkovaný vo vašom PC s distribúciou obsahu weblogu na váš web v podobe statického webu,
  • online blogovací systém s miestom publikácie i umiestnenia weblogu na webovom priestore blogovacieho systému.

Do poslednej kategórie spadá i Blogger.com, pričom táto kategória predstavuje najjednoduchšiu možnosť zriadenia weblogu - vytvoríte si konto na www.nieco.com a už môžte blogovať na svojom weblogu mojnick.nieco.com. K dispozícii je niekoľko slovenských i českých blogovacích systémov tohoto typu, zaoberať sa nimi ale nebudem, nie sú predmetom tohoto príspevku. Rovnako sa nebudem zaoberať ani spôsobom, ako si vytvoriť konto na Blogger.com, v tomto smere vas odkážem na dobre spísaný článok na inet.sk Blogovacie systémy I. - Blogger.com.

Chcem poukázať na ojedinelú vlastnosť Blogger.com, ktorá predstavuje možnosť mať umiestnený obsah weblogu nielen na spoločnom priestore blogspot.com, ale i na vlastnom webovom priestore, pritom je stále zachovaná schopnosť online publikovania (príspevky publikujete cez webové rozhranie na Blogger.com).
A je jedno, či váš webový priestor sa nachádza na niektorom free alebo platenom hostingu, či dokonca i s vlastnou doménou. Jedinou podmienkou je FTP prístup na váš webový priestor, práve ten totiž Blogger.com potom využíva na distribúciu obsahu.

Ako na to? Po prihlásení musíte do Settings - Publishing, kde kliknete na odkaz FTP prípadne SFTP.
blogger settings
Následne vyplníte adresu FTP serveru vašeho webového priestoru (napr. ftp.hosting.sk), adresu vašeho budúceho weblogu (napr. www.domena.sk/weblog/), relatívnu adresu umiestnenia weblogu na ftp servery (napr. /weblog/) a indexovú stránku weblogu (napr. index.html). Na záver už len doplniť uživateľské meno a heslo pre prístup na FTP server vašeho webového priestoru a možte začať publikovať.
Od tohoto momentu publikujete online po prihlásení na Blogger.com, pričom príspevky sa okamžite distribuujú na váš vlastný webový priestor.

Online publikovanie prináša možnosť publikovať z ľubovoľného miesta, kde je k dispozícii internet. V prípade Blogger.com ale nie ste odkázaný len na webové rozhranie, publikovať možte i prostredníctvom e-mailu, čiže nie je problémom ani zasielanie príspevkov z mobilu alebo z PDA. V oboch prípadoch vám stačí obyčajný zabudovaný e-mailový klient. Pre PDA je možností viac, existuje niekoľko klientov pre offline publikovanie. To isté platí i pre rôzne operačné systémy na PC. Aktuálny prehľad nájdete na Blogger Third-party Apps.

Zo služieb tretích strán možno ešte využijete Feedburner.com, ktorý vám poskytne syndikáciu vo formáte RSS (Blogger.com v bezplatnej verzii ponúka len Atom) alebo Haloscan.com, ktorý vám poskytne iný komentárový systém (ak by vám pôvodný z Blogger.com nevyhovoval) a podporu Trackback. Ďalšie nájdete na Blogger Add-Ons.

Ak chcete mať svoj weblog pod vlastnou adresou (najlepšie i pod vlastnou doménou), čiže nechcete sa "prekrikovať" z jednej tribúny na blog.sme.sk alebo bloguje.sk (nič v zlom :-)) a zároveň nemáte chuť starať sa o nejaký publikačný systém, práve Blogger.com je vhodným miestom.

Autor:

Kategórie: