Web slosar.sk má nový vzhľad

Moja osobná stránka s blogom, mimochodom založená v roku 1998, beží odo dnes na novom publikačnom systéme. Na túto zmenu som sa chystal posledné dva roky, ale až vonkajšie okolnosti ma prinútili zmenu vykonať. Tú máte príležitosť už vidieť.

S novým "motorom", na ktorom web beží, prichádza aj nový vzhľad. Nie je to jeho konečná verzia, priebežne sa bude vyvíjať. Verím, že sa vylepšila navigácia, prehľadnosť, zdielanie obsahu a v neposlednom rade aj komentáre (aj s podporou gravatarov).

Obsah starého webu je na nový premigrovaný všetok, či už bežné statické stránky alebo články na blogu. Bohužiaľ sa mi nepodarilo premigrovať všetky komentáre pod článkami. Za posledné dva roky by mali byť všetky, ale staršie (za ďalšie tri roky) sa mi pri migrácii nepodarilo z predchádzajúcej platformy pri exporte získať. Mrzí ma to, pretože niekedy obsah článku obohacovali. Ja ich vo svojom offline archíve síce mám všetky, ale vy čitatelia budete o komentáre, staršie ako dva roky, bohužiaľ ochudobnený.

Priebežne ešte opravujem vnútorné prelinkovanie medzi článkami, tie musím aj nanovo ručne kategorizovať. Ak sa teda po kliknutí na nejaký odkaz dostanete na starú podobu webu, alebo si zobrazíte prázdnu kategóriu, nemajte mi to za zlé, ručne prejsť a opraviť takmer 500 článkov nejakú dobu trvá, pokiaľ sa tomu človek nevenuje na plný úväzok.
Podobný problém môže dočasne nastávať aj pri prístupe z vyhľadávačov, keďže články pod novým publikačným systémom majú iné adresy ako na starom webe, musím opäť pre takmer 500 článkov ručne ponastavovať Redirect 301, čo sa tiež nedá stihnúť pri jednej káve. Kým to všetko nevykonám, môže sa stať, že vás vyhľadávač, napr. Google, zavedie na stránku pod starým webom, ale ako píšem, pracujem na tom a je to len dočasné.

Nový web beží pod publikačným systémom Drupal, ktorý som už použil pri zopár iných projektoch, čiže voľba pre môj osobný web bola jasná. Už spomínaný vzhľad je postavený na téme Arthemia (používa ju aj drupal.sk, ale to som si všimol až dodatočne, túto SK komunitu navštevujem len sporadicky). Téma je už v tomto momente mierne prispôsobená a mienim v tom pokračovať. Drupal je "nadopovaný" aj ďalšími 27 modulmi, oproti štandardnej inštalácii. V blízkej dobe ich možno vymenujem v samostatnom článku.
Pravdepodobne si nový článok zaslúži aj popis migrácie z Blogger na Drupal, ktorý prebiehal cez Wordpress, čiže určite bude využiteľný aj ako návod na migráciu z Wordpress na Drupal :-)

Ostáva mi už len zaželať si, aby na novom webe bol aj nejaký nový obsah. To je ale vo hviezdach, nie som ten typ blogera, ktorý publikuje články do fronty, ktorá sa nestíha vyprázdňovať rýchlejšie, ako je doplňovaná   :-)

Mimochodom, už ste fanúšikom Slosar.sk na Facebooku?

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

mekelle's picture

Gratulujem. Pekna tema, hadaj, aku pouzivam na mojom wordpressackom blogu ja?:))
Fanusikom myslim som, ale pre istotu to preverim vecer doma.

Peter Šlosar's picture

 Jasne, ja viem, aku mas temu

mekelle's picture

este drobnost, ktoru vymaz - ako domovsku stranku to ziada vyplnit celu adresu aj s "http://" inak to konci chybovou hlaskou:
URL adresa vašej domovskej stránky nie je platná. Musí byť presne zadaná, tj. v tvare http://priklad.sk/priečinok
Mozno by to http nemuselo byt ako povinne.
A po dopisani komentara by som uprednostnil tlacidlo "Odosli" miesto terajsieho "Ulozit"

Peter Šlosar's picture

Vdaka za pripomienky, tlacidle zmenim. Ale mne http nevyzaduje, normalne zadam slosar.sk alebo www.slosar.sk a stranka sa zobrazi. Nebolo to u teba len docasne?  

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.