Ochrana autorských práv existuje, aj cez oceán

Pred pár dňami som si všimol, že si jedna slečinka na svojom weblogu prevádzkovanom na livejournal.com jednoducho a drzo "prifaklila" do svojho spotu jednu z fotiek pochádzajúcich z môjho webu. Mal som to šťastie (a ona smolu), že ho v tagu img ťahala priamo odo mňa, inak by som na to asi ťažko prišiel. A ďalšiu smolu mala v tom, že som jej neudelil súhlas na použitie (ani nepýtala).

Dumal som, čo s tým, že skrz oceán sa určite nápravy nedovolám... Ale nakoniec som, skôr proforma, ako s očakávaním výsledku, pridal do komentárov inkriminovaného spotu krátke a úderné "Obrázok ten a ten je chránený autorskými právami, prosím zmazať" (samozrejme v angličtine :-))
Očakával som niečo ako "choď sa vypchať" od autorky weblogu alebo vôbec žiadnu reakciu, ale konečným výsledkom som bol mierne prekvapený, aj keď až tak drastický byť nemusel - jednoducho, o dva dni bol zmazaný celý spot, už neexistuje.

Nechcem si príliš fandiť, ale domnievam sa, že som podnietil k náprave priamo adminov livejournal.com, možno náhodou na môj komentár natrafili, možno im to niekto bonzol, ale niektoré indície mi naznačujú, že nešlo o sebareflexiu dotyčnej anonymnej slečinky.

Touto cestou adminom livejournal.com ďakujem, viem, že si to určite prečítajú :-)))

Autor:

Kategórie: