DVB-T - digitálne vysielanie TV a informácie pre jeho príjem

Pred koncom roka 2009 bolo spustené na území Slovenska televízne digitálne terestriálne vysielanie, čiže šírenie pozemného televízneho vysielania prostredníctvom digitálneho signálu.

Príjem digitálneho terestriálneho vysielania TV je možný aj prostredníctvom "obyčajných" vonkajších a vnútorných televíznych antén. A hlavne v tomto ohľade panuje medzi laickou verejnosťou (aj u mňa ;-)) množstvo nejasností a dohadov. A tak som hľadal...

Pre základné zorientovanie v problematike DVB-T vám môže poslúžiť článok Krok za krokom k príjmu DVB-T na zive.sk.

Oficiálne informácie k televíznemu digitálnemu vysielaniu sprístupňuje Ministerstvo dopravy, pôst a telekomunikácií Slovenskej republiky na webe www.dvbt.sk, prípadne samotný prevádzkovateľ digitálneho vysielania na adrese dvbt.towercom.sk.

Množstvo podrobnejších informácií, vrátane diskusných fór, poskytne nezávislý web www.digitalnatelevizia.sk.

Do pozornosti by som ale dal hlavne český web www.digizone.cz s obsiahlymi podrobnými informáciami o anténach a seriálmi recenzií set-top boxov a televíznych prijímačov pre príjem DVB-T.

V roku 2012 by malo byť analógové vysielanie vypnuté a aj keď na pozemnom vysielaní tiež nie ste technicky závislý, lebo prijímate cez satelit alebo káblovku, pozemné digitálne vysielanie sa rozhodne vyplatí mať v zálohe. Takže neriešte to, až vám vaša káblovka vypadne a analóg už nebude k dispozícii.

Doplnené 7. 1. 2010 - Pre kutilov postup na výrobu antény v článku Prijímame DVB-T: Vyrobte si anténu.

Doplnené 17. 1. 2010 - Testy digitálneho vysielania zamerané na lokalitu Nové Mesto nad Váhom.

Doplnené 20. 1. 2010 - Na Zive.sk vyšiel článok Silu DVB-T signálu u vás vie zistiť aj softvér. Do pozornosti ale dávam na konci článku aj sekciu "Súhrn najčastejších príčin a ich kombinácií pri nemožnosti príjmu DVB-T".

Doplnené 27. 1. 2010 - Na Zive.sk vyšiel článok DVB-T: Ako prestaviť anténu na dobrý príjem:
 

...Exteriérová anténa sa pre daný kanál alebo pásmo správa rovnako, či už prijíma analóg alebo digitál. Nedajte sa nachytať v obchode na slogany anténa určená pre DVB-T (s príplatkom), kľudne môžete použiť aj anténu bez nálepky DVB-T...

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

chupo's picture

Moje prijmy DVB-T v okoli Bratislavy: rakuske a aj ceske DVB-t muxy su tu v dosahu, moje skusenosti s roznymi antenami a zoznam naladenych kanalov udrzujem na stranke http://www.aquaseco.sk/dvbt.htmNa logaritmickoPeriodicku antenu chytam prijem z Javoriny z Noveho mesta, co je asi 100 km od BA a ani sa neunuvam antenu otacat na vertikalny prijem z horizontalneho, takysto chytam Brno, co uz je 140 km a idem na silu signalu 47%, kvalita 100% takze uplne v pohode. V ceste mam Karpaty. Antena je asi vo vyske 7m na rodinnom dome, 134m.n.mvypocet na lubovolny kanal pre vyrobu anteny typu osmicka www.aquaseco.sk/osmicka.htm

Andrej's picture

zdravim.kupil som navi autoradio s DVB-T do auta+ dokupil som kvalitnejsiu DVB-T 25dB antenu.som z TT ,,problem mam taky ze v meste vobec signal/obraz nechytim ale mimo TT mi miestami(modranka,vlckovce) nabehne na par metrov signal.neviete mi prosim niekto poradit co by pomohlo na signal do auta???,,alebo je to tak ze na pozeranie TV v aute je doterajsi signal slaby???DVD-T signal uz je akoze naplno spusteny uz silnejsi nebude?dakujem.

mman's picture

Andrej,

podmienka zachytenia DVB-T vysielania je zatiaľ smerová anténa, t.j. nasmerovaná k vysielaču. Počas jazdy to asi nebude také jednoduché... Signál je skutočne slabý. (Nebudem polemizovať o tom že spoločnosť zavádzajúca DVB-T na Slovensku má niečo spoločné so Skylink.) Bývam v Bratislave, vzdialenosť od vysielača (Petržalka) je podľa webu 8 km vzdušnou čiarou. DVB-T signál chytám na izbovú anténu bez napájania a chvíľami k výpadkom dochádza. Pre sledovanie infa ohľadne DVB-T Ti každopádne odporúčam towercom.sk.

Anonym's picture

to vase digitalne visielanie stoji za *** neviem ale mi mame v budimiri v bitovke antenu na digitalne visielanie a raz to ide a raz ne a pri tom stim nikto ani nehne tak mi povedste co s tim mam robit prosim
ä

Peter Šlosar's picture

A preco sa stazujes tu?

Pavlíková's picture

V Dubníku pri Nových Zámkoch mám chalupu a už dva týždne nemám signál resp. taký sekaný čo sa nedá ani pozerať. Predtým bolo všetko v poriadku. Neviem na koho mám požiadať o nápravu.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.