Nevyžiadaná pošta (spam) v novom zákone o elektronických komunikáciách

Pre riešenie otravného spamu máme staro-nový bič. Od 1. novembra 2011 platí nový zákon č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách, nahradzujúci doterajší zákon č. 610/2003 Z.z. V boji proti spamu dopĺňa starší zákon č. 147/2001 Z. z. o reklame.

Nie som právnik, ale keďže sa o potieranie spamu zaujímam aktívne, rád príjmem akýkoľvek fundovaný výklad. Pre slovenské reálie ním môže byť krátky ale výstižný výklad na webe Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Ten bol včera mierne aktualizovaný, práve v súvislosti s prijatím novej právnej úpravy.

Necítim sa na odhalenie noviniek nového zákona voči starému, porovnal som preto tento výklad SOI v jeho novej a starej podobe. Nič sa v podstate nemení... Nevyžiadaná pošta je stále spam :-) Len zaregistrujte, že "vec" je riešená novým zákonom.

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Jakub's picture

Mňa by zaujímalo, či je SPAM spamom z pohľadu zákona, (a môžem sa sťažovať) pokiaľ v poslednom odseku nachádzam vetu:

"Zároveň Vás ubezpečujeme, že Vašu e-mailovú adresu sme získali z verejne prístupného zdroja na Internete."

Tiež nie som právnik ani znalec zákona, ale táto veta ma vytočí z celého SPAMu asi najviac, pretože sa odosielateľ tvári ako by tým získal nejakú imunitu a hlavne si myslí, že je všetko v poriadku.
Veď to predsa nemá nič spoločné s tým, že ide o nevyžiadanú reklamnú ponuku. Moju emailovú adresu môžem nosiť aj na tričku, alebo sa mýlim?

Peter Šlosar's picture

Spravne ste si odpovedal :-) Ta veta neznamena vobec nic, ako by tam ani nebola, zo spamu nerobi ne-spam.

Svoju e-mailovu adresu mozem mat aj na mega-bilborde nad bratislavskym hradom, ani to nikoho neopravni, ze mi moze poslat nevyziadanu reklamu. 

Jakub's picture

Tak som si to teda potvrdil, vďaka za odpoveď :)

verecci's picture

Prosím vás, dá sa robiť niečo s tým, ak vám bývalý zamestnanec. ktorý si rieši súkromné problémy neustále zaplavuje vašu podnikovú poštu svojimi mailami, ktoré adresuje všetkým zamestnancom a žiada ich, aby sa k jeho mailom vyjadrovali, posiela opakovane rôzne "správy", listy...,, žiada a vyzýva, aby zamestnanci "poslúchali" jeho "nariadenia"... atď.
Ochromuje to prevaádzku a riadny chod firmy, nemôžeme čas svojho pracovného času venovať odstraňovaniu takejto pošty,pretože si dotyčná osoba zvykne meniť svoju adresu. Je to tiež spam? Dá sa protestovať, urobiť nejaké opatrenia, obrátiť sa na SOI? Je to klasifikovateľné, ako spam?
Vďaka...

Peter Šlosar's picture

Ako spam je to urcite klasifikovatelne v obecnom ponimani, staci, ze je to uz nevyziadana obtazujuca posta. Ako spam to ale nebude zrejme klasifikovatelne podla naseho prava, tam totiz ide o to, ze sa to tyka obchodnych ponuk. Takze u SOI zrejme nepochodite (ale i de o moj osobny nazor).

Co sa tyka pravnej ochrany proti takemuto konaniu, neviem, ci by sa na to nedalo aplikovat nieco z obcianskeho zakonnika, tu by vam urcite poradil niekto z pravnikov.

A ohladne technickych prostriedkov bude tiez rada tazka, lebo mam malo technickych udajov.
Dalo by sa napr. aplikovat blokovanie na zaklade IP adresy, ktora pri klasickom odosielani cez SMTP server (cize napr. postovou aplikaciou v PC cez postovy server poskytovatela) sa bud nemeni vobec alebo sa meni len v uzkom rozsahu adries. Pri blokovani IP adries sa potom daju blokovat jednotlive IP adresy alebo skupiny adries. Ovsem pri odosielani cez webmaily, ako Gmail alebo Yahoo, Zoznam a pod, su tie rozsahy IP adries vacsie.

A meni dotycny adresu odosielatela pri kazdom maile, ale len obcasne? Ak nie pri kazdom maile, dalo by sa vyuzit aj blokovanie konkretnych adries odosielatela. Zakazdym ked zmeni adresu odosielatela, tuto zadat do blacklistu. Pri kazdej jeho zmene adresy, pridat jeho novu adresu do blacklistu. Je to taka hra, kto z koho, ale myslim, ze sanca dlhsie vydrzat bude na vasej strane.

Viac moznosti pri blokovani bude mat, ak vlastnite svoj postovy server, Menej moznosti alebo dokonca ziadne, ak vyuzivate postovy server poskytovatela internetu.
Skratka, v oblasti blokacie je variant strasne vela, vsetko zavisi od konkretnych technickych podmienok.

Stale ide len o velmi obecne technicke rady, mozno by som vedel konkretnejsie poradit, keby som mal k dispozicii viac udajov. Ak ich poskytnete, mozem sa na to pozriet blizsie (ovsem bez zaruky), v pripade zaujmu ma kontaktujte mailom http://www.slosar.sk/kontakt

Jozef Kolárik's picture

Začal sme rozposielať z verejne prístupných zdrojov na internete ponuku na programy, ktoré sme vyvinuli. Mail je slušný, propaguje programy solídnou formou. Jedna firma sa ohradila, že je to podľa právnej formy nevyžiadaná pošta. Dá sa, okrem zverejnenia na nejakých portáloch zvoliť aktívna elektronická forma ponuky tak, aby to nebolo klasifikované ako spam, nevyžiadaná pošta ?
Ďakujem za odpoveď
Kolárik

Peter Šlosar's picture

Ohradili sa spravne. Nevyziadana posta sa preto vola nevyziadana, ze pre jej legalne zasielanie je potrebny suhlas. V pripade obchodnych ponuk potrebujete vzdy suhlas prijemcov, cize ponuky mozete rozposielat vyhradne na adresy, z ktorych ste predom obdrzali suhlas na zasielanie ponuk. Vynimku tvoria vasi doterajsi zakaznici.

Miska's picture

Dobrý deň ,

tiež takto rozposielam e-maily a preto by ma zaujímalo , to že predom adresátovi pošlem e-mail vo veci povolenia zaslať reklamu , to už nie je obťažovanie ? Padnuté na hlavu . Rozumiem , že to veľa ľudí obťažuje , no mňa osobne nie až tak , aby som strácala čas a energiu nad tým , že spol. udám SOI-ke . Zmažem a hotovo . Nevzrušujem sa ďalej , život je krátky , spamarov je veľa . Stále ma to udivuje , mám chuť p. X napísať či nemá nejaký problém sám so sebou , ale čo tým vyriešim ? Nič . Mohol miesto toho slušne napísať vymažte si ma z mailinglistu a ... vec vyriešená . Nuž mi len zostáva počkať si na pracovníkov SOI-ky . Prajem Vám veľa strpenia s podobnými problémami . Snáď aspoň v inej sfére Vašich životov nie je toľko otravy . Prajem všetko dobré . Michaela

Peter Šlosar's picture

Aj ked ziadate o povolenie a toto povolenie zasielate mailom, je to spam - vid. http://www.soi.sk/sk/Informacie-pre-verejnost/Nevyziadana-posta-1.soi

Anonym's picture

Nie je to padnute na hlavu, podla vas - kazdy blbec mi moze zacat posielat emaily - 1000x denne ci mi moze zacat posielat SPAM !!!

Kazdy seriozny podnikatel, firma posiela reklamne emaily len ak o to dotycna osoba poziadala ... INK NIE.

To je to iste ako ked nejaky blbec zacal pred niekolkymi rokmi rozposielat SPAM cez FAX a ked rano pridete k svojmu faxu, tak uz nemate v nom ziadny papier a mozte ist kupovat novy.

Kazda reklama obtazuje ... iba ak si ju vyslovne neobjednam.

A konkretne emailova reklama - nejaky Jozko z napr. Jozko.sk zacne posielat SPAM lebo je to ssuflikant a nema peniaze na normalnu reklamu za ktoru by samozrejme uz musel zaplatit ale namiesto toho on setri a vyuziva technicke prostriedky/data t.j. aj peniaze prijemcov ...

Anonym's picture

Podla toho co som si nastudoval ja tak ziadost o suhlas nie je SPAM. Je to iba ziadost. Nesmie vsak obsahovat reklamu na ziaden konkretny produkt a zaroven nesmie nabadat na navstevu stranky. No... hmm. je to dost salamunsky napisane, lebo polozme si otazku co je nabadanie na navstevu stranky? Ak ju uvediem ako kontaktny udaj bez prelinkovania na web je mozne to povazovat za nabadanie ? Podla mna nie. Takze z toho vsetkeho mi vychadza postup taky ze predstavte spolocnost a poziadajte o suhlas so zaslanim ponuky, spoluprace, alebo reklamy. Uvedte kontakty a tym to hasne. Ked dany subjekt posle v odpovedi suhlas mate zelenu. Ak nie neda sa s tym nic robit len po nejakej dobe skusit poziadat znovu. Ak by bolo poslanie ziadosti SPAMom tak potom aj proste zdvihnutie telefonu a zavolanie firme by bolo obtazovanim :-)... K tomu snad iba jedna poznamka. Ak niekoho obtazuje ze s nim chce niekto spolupracovat tak asi nie je vhodnym kandidatom na podnikanie :-).

Peter Šlosar's picture

Uz som to sem daval, takze este raz:
"Zaslanie aj prvotného e-mailu, obsahujúceho žiadosť o udelenie súhlasu so zasielaním reklamných ponúk, môže byť považované za zaslanie spam-u."
zdroj: Slovenska obchodna inspekcia - http://www.soi.sk/sk/Informacie-pre-verejnost/Nevyziadana-posta-1.soi

Anonym's picture

Nedá mi reagovať ...

Žiadať o povolenie posielať email a pod. su žvásty ...

Chcem rozosielať SPAM = > registracia hostingu na meno chlapca ktoreho si najdem na FB a je z BA ...
=> vytvorenie emailu

A posielam SPAM ...

Ak ma niekto nahlási ako obchod ktorý našli v SPAME ... smola ja som nič neposielal nemám o tom ani mienku nájdite toho kto to posielal ... problém vyriešený ...

Ako by ma mohli pokutovať ? za čo ? tak to takým štýlom môžem rozposielať spam s hlavičkou SOI- Slovenská rebublika a s gifom 3 buzikov v sprche ... bude SOI-ka pokutovaná ??? ...

Peter Šlosar's picture

Nuz, niekto zakony dodrziava a niekto nie.

Martin Adamko's picture

Ahoj Peťo, SOI si mení stránky ako chce, nerieši 301-ky, mnohé odkazy už nefungujú:

http://www.soi.sk/sk/Informacie-pre-verejnost/Nevyziadana-posta-1.soi
> Nepovolená stránka

http://www.soi.sk/sk/Poradna/Rady-podnikatelom/Ine-informacie/Nevyziadana-posta.soi
> Page not found Continue at /sk/Novinky-SOI.soi

Radšej nekomentujem...

Prosím ťa, ak by si mohol/mal čas, mohol by si byť trocha konkrétnejší, komu a kam sa to nahlasuje a hlavne ako (tip na článok?). Napr. treba sprievodný email, poštou, posielaš originál EML alebo ako, komu. Je to tajné a nikto ak na to príde už to nezverejní? Kto to má na starosti, je na neho/nich kontakt? Nejaké oddelenie SOI a pod.

Stále totiž strácam čas vypisovaním "pôvodcom", lebo dostať sa ku konkrétným info je problém. Na internete sú len všeobecné info typu: pošli to na SOI.

Vďaka.

Peter Šlosar's picture

Ano, SOI-ka meni adresy s oblubou, aj som linky u seba par krat aktualizoval, ale uz nemam sil :-)
Co sa sposobu podania podnetu tyka, ten som nacrtol v zavere clanku SOI ako kladivo na spam. Tak ako je tam uvedene - podnet poslat na kontaktnu mailovu adresu SOI podla prislusneho kraja (odosielatela spamu). Samozrejme treba prilozit predmetny mail (spam), na zaklade ktore podavame podnet na odosielatela spamu. Sprvu som posielal format EML, aby mali originalny mail k dispozicii kompletne aj s hlavickami, ale v SOI-ke nie su prilis technicky podkuti a mali s tym problem, takze neskor sa mi osvedcilo exportovat mail do PDF formatu a ten prilozit k podnetu.

Ján Ondrašina, Horelica's picture

Definitívne pomôže asi už len toto:
- EVIDOVAŤ
- ARCHIVOVAŤ
- KOMUNIKOVAŤ
- a potom sa tešiť z toho, že ten špinavec snáď narazí na nos.
http://zaujimavosti.net/pravo/ako-sa-branit-proti-spamu-definitivne-ho-nahlasit-uradom/

spoľahnúť sa na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb
- SOI nezaberá, nezaberá ani UOOU, kým v ČR zaberal. Neexistuje.
mám plnú schránku spamu zo Somnajlacnejsi.sk a potom Likvidacia sro a iné firmy. Nedokážem to odhlásiť. Dnes som všetko pripravil a posielam to na tento úrad, ak sa mi podarí a dostanem chuť vyjsť na poštu v tomto hnusnom počasí.
ťeraz pred Vianocami je toho spamu čoraz viac a nie je normálne, aby mi na atlase na súkromnom emaily stále ukazovalo, že mám prekročený limit dát. Mám zam 10 000 emailov už takmer. Vďaka spamu som niekde celkom na hranici a žiaľ mám archívovú schránku, takže emaily mazať nemôžem. Len tie spamy, no niekedy sa to ťažko rozoznáva. A filtrovanie vec nerieši.

Peter Šlosar's picture

Len doplnim tvoj prispevok - asi si nepostrehol, ze o ucinnosti SOI som pisal uz takmer pred 10 rokmi ;-), vid. http://www.slosar.sk/blog/2006/03/soi-ako-kladivo-na-spam

Vesa's picture

pri všetkej úcte, na Slovensku akoby neplatilo nič, žiadna teória.
iFood, Matar, Copygraf (bacha, uvádzam názvy bez konkretnej koncovky domény) jedna ta ista firma spamuje v obrovskej miere a neodhlásite sa. ak uz raz dostavate spam. vo všeobecnosti ak sa postupuje podľa tohto síce bez nejakej oficiality a podpory úradov - http://zn.sk/prisiel-vam-skcz-spam-aky-je-najlepsi-sposob-ako-postupovat/ - má tam pár logických prvkov.
Je dobré vedieť odpoveď, aby ste nenadávali a nakoniec bude mať firma súhlas, len ste naň zabudli. Bacha na to.

Peter Šlosar's picture

Zhruba taky postup aplikujem dlhe roky, spisane u mna pred 10 rokmi ;-)
http://www.slosar.sk/blog/2005/10/ako-bojujem-so-spamom-slovenskym-ceskym

 

Anonym's picture

Dobry den, da sa opakovany spam nejako legalne riesit aj v pripade, ze nejde o firmu ale o sukromnu osobu (okrem blokovania)? Resp. ak ide nie len o spam emaily ale aj o fyzicku postu.

Peter Šlosar's picture

Pod "fyzickou postou" myslite papierovu postu? Taka nie je spam.
A co myslite pod spamom od sukromnej osoby? Ide o obchodnu ponuku? Potom ide o spam, je jedno, ci ho posiela akciovka, srocka alebo zivnostnik. Ak ide o spam od spolocnosti, ale posielany cez email sukromnej osoby, potom povodcom spamu je ta spolocnost.
 

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.