Google Maps proti Mapy.Atlas.Sk - kto má detailnejšie letecké mapy?

Atlas.sk pred pár dňami priniesol ortofoto mapy (letecké, ľudovo i "satelitné"). Ponúka zatiaľ len Bratislavu, na rozdiel od služby Google Maps, ktorá má pokryté podstatne väčšie územie Slovenska. Aj ako komplexný balík zatiaľ u mňa stále vyhráva Google Maps, mám na to zopár dôvodov.

Ako je to ale s kvalitou, resp. množstvom detailov zachytených na leteckých snímkach? Ponúka viac Google Maps alebo mapy.atlas.sk?

Papierové predpoklady má lepšie Google Maps, ponúka totiž rozlíšenie 40 cm na 1 pixel, kdežto Atlas.sk len 58 cm na 1 pixel, Google Maps má teda o 47 % jemnejšiu mierku (viď. obrázok: hore mierka Google Maps, dole mierka Atlas.sk).

Google Maps vs Atlas.sk

Aký je ale výsledok, uvidíme s Google Maps naozaj viac ako na mapách Atlas.sk? Posúďte sami na nasledujúcich snímkach (vľavo Google Maps, vpravo Atlas.sk). Skúste porovnávať, rozuzlenie nasleduje za nimi...

Google Maps vs Atlas.sk

Mapy z Google Maps sú podávané vo vyššom rozlíšení, ale snímky pôsobia, na rozdiel od máp z Atlas.sk, menej ostro. Ponúka sa domnienka, že snímky z Google Maps sú interpolované z nižšieho rozlíšenia na vyššie. Môžeme skúsiť to isté s mapami Atlas.sk, čiže interpolovať ich na vyššie rozlíšenie o rozdiel v mierke, teda o 47 % (použil som bikubickú interpoláciu). Získame tým možnosť porovnania, síce nie exaktného, to by sme museli pracovať s originálnymi snímkami od oboch strán, ale pre subjektívne zhodnotenie by to mohlo postačovať (vľavo Google Maps, vpravo Atlas.sk):

Google Maps vs Atlas.sk

Čo poviete? Javia sa vám totožné? Snímky z Google Maps sú síce menej kontrastné, ale nepripadá mi, že by obsahovali viac detailov (trávu nehodnoťte) - viď. výrezy šipiek na ceste na pravej strane obrázka.

Môj subjektívny záver znie, že hoci letecké mapy z Google Maps sú k dispozícii v podrobnejšej mierke, viac detailov ako mapy z Atlas.sk neponúknu. S mapami Google Maps sa mi ale pracuje napriek tomu lepšie - aj keď mierka 40 cm na pixel síce asi nezobrazí všetky detaily ako by mala, hľadí sa mi na to ale lepšie.

A čo vy? Aký je váš záver?

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

jz's picture

Zišiel by sa dnes spraviť aktuálnejší test.

Pravda je taká - osobne som predtým používal mapy atlasu. Na desktope sa mi zapáčil Google Earth - tým som automaticky prechádzal na online google mapy.

Kedže na google mapách je už aj Google Earth, Panoramio a Wikipédia nie je dôvod prechádzať na akékoľvek iné mapové služby :).

Peter Šlosar's picture

 Nad zaktualizovanim porozmyslam :-)

Anonym's picture

atlas mapy su fotene z lietadla. google ma druzicove zabery

Peter Šlosar's picture

Vacsina snimkov su letecke snimky, vid:

Although Google uses the word satellite, most of the high-resolution imagery is aerial photography taken from aircraft rather than from satellites. (http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Maps) 

dx's picture

mapy od bing.com su este lepsie

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.