Cez telefonny.zoznam.sk unikajú utajené čísla T-Mobile

Článok na Zive.sk ma dnes upozornil na nový telefónny zoznam poskytujúci čísla pevného, mobilných a alternatívnych operátorov.

Služba na adrese telefonny.zoznam.sk uvádza, že neobsahuje kontakty užívateľov, ktorí požiadali telefónneho operátora o nezverejnenie telefónneho čísla.

Minimálne v prípade T-Mobile to ale nie je pravda, v rámci tohoto telefónneho zoznamu je možné získať i telefónne čísla užívateľov, ktorí majú aktivovanú službu Utajenie telefónneho čísla (pozor, nemýliť s CLIR). Služba Utajenie telefónneho čísla má slúžiť práve tomu, aby kontakt nebol pri dotazoch poskytovaný.

Tento únik mám preverený na jednom čísle, kedy síce v zozname na stránkach T-Mobile sa číslo nezobrazilo z dôvodu utajenia, ale na telefonny.zoznam.sk číslo bolo poskytnuté, i s adresou.

Prípad som nahlásil na linku operátora dnes o 22:59 (19. 5. 2007), operátorka situáciu preverila a uznala, že predmetné číslo by sa naozaj v uvádzanom zozname nemalo vyskytovať. Vec odstúpila na reklamáciu.

Pokiaľ máte u T-Mobile aktivovanú službu Utajenie telefónneho čísla, preverte si dostupnosť čísla na telefonny.zoznam.sk a pozítívny výsledok reklamujte u T-Mobile, stačí zavolať na 12345.

Doplnené 20. 5. 2007

Doplnené 21. 5. 2007

  • V denníku SME a na internetovom portáli sme.sk vychádza článok Mobily SIS boli na webe. V denníku i na webe je citovaný i tento môj článok.
  • O únik utajených čísiel sa začína zaujímať Polícia a TÚ SR.
  • V priebehu dňa ma kontaktujú z STV kvôli pozvaniu do relácie Správy a komentáre k osobnému alebo aspoň telefonickému okomentovaniu úniku čísiel. Účasť odmietam, redaktorovi som aspoň zosumarizoval svoj článok.
  • Kvôli kauze ma kontaktuje redaktorka českej MF Dnes.
  • Reportáž o úniku telefónnych čísiel vysiela v hlavných večerných správach Markíza, STV, JOJ, TA3.
  • V reportáži TA3 si všímam, že hovorca T-Mobile zahmlieva: "V T-Mobile nedošlo k systémovej chybe. Služba Utajenie čísla nie je identická so službou CLIR, ktoré si zákazníci zamieňajú.". K tomu len krátky moj komentár: Kauzu naplno spustilo SME, inšpirované mojim článkom a z môjho článku je myslím dostatočne jasné, že si službu Utajenie čísla nemýlim so službou CLIR.
  • Na STV o 21:30 v relácii Správy a komentáre uvádzajú síce, že Peter Šlosar upozornil na únik čísiel ako prvý, ale mylne k tomu dodávajú, že som prišiel na únik čísiel SIS, atď., čo nie je pravda. Únik čísiel som zistil na svojom čísle, na ktorom mám aktivovanú službu Utajenie telefónneho čísla. Prípad čísiel SIS a členov vlády je už mimo mňa.
    Naviac, aj STV situáciu zľahčovalo poukazovaním na zámenu služieb Utajené číslo a CLIR.

Doplnené 22. 5. 2007

  • Česká MF Dnes publikuje články Unikla tajná čísla mobilů špionů (online je k dispozícii len neúplna verzia) a Na Slovensku unikla čísla na špiony - moje slová sú v ňom citované veľmi voľne, niektoré časti som v citovanej podobe nevyriekol, aj keď pointa zachovaná bola.
  • V podvečerných hodinách T-Mobile priznal chybu: "...došlo k chybe zamestnanca, v dôsledku ktorej bola zverejnená časť telefónnych čísel zákazníkov s aktivovanou službou Utajenie telefónneho čísla."

Doplnené 25. 5. 2007

Autor:

Kategórie: