Topvar Rock Fest - na webe žiadna sláva

Hudobný festival Topvar Rock Fest sa stáva medzi live hudby chtiacimi čoraz populárnejší, aj keď jeho história siaha len dva roky do zadu. Nie je to síce téma, ktorej by som sa chcel aktívnejšie venovať, ale raz darmo, Nové Mesto nad Váhom a rekreačný areál Zelená Voda, kde sa festival o pár dní koná, spadá pod moje bydlisko. Dokonca ho nemám ani v úmysle navštíviť, ale pravdepodobne tam zavíta moja dcéra, čiže moje kroky museli zamieriť chtiac nechtiac i na web www.topvarrockfest.sk, aby som bol aspoň v obraze.

A nadšený som veru nebol... Nie, nie z obsahu, ale zo spracovania... Festival, ktorý sa tvári ako mladý a pre mladých, má web spracovaný vskutku historickým spôsobom. Začínam nadobúdať dojem, či som sa nepomýlil a nezavítal na web klubu dôchodcov používajúci technológiu spred 8-10 rokov. U nich by som spôsob spracovania chápal, veď od odchodu do dôchodku v minulom tisícročí sa im už nič iné asi učiť nechcelo.

Pozerám ešte raz a svieti tam Topvar Rock Fest 2006, tak som správne. Hmmm... Už som pochopil - web je správny, ale webdizajnérom bol asi dôchodca končiaci aktívnu činnosť a tým i snahu o samovzdelávanie, pred desiatimi rokmi.

Inak by sa nemohlo stať:

  • aby webové sídlo bolo v dnešnej dobe spracované pomocou frejmov,
  • aby layout jednotlivých stránok bol tvorený pomocou tabuliek,
  • aby CSS bolo použité v chaotickej, minimálnej, až nepochopenej rovine,
  • aby sa interné odkazy (napr. aktuality z titulky) otvárali do nového popup okna,
  • aby časť obsahu, asi i dôležitého, bola reprezentovaná len v grafickej podobe, bez alternatívnej textovej (čo povie generálny reklamný partner a i ďalší reklamní partneri, že google tým pádom o nich na webe mlčí?),
  • aby nebolo možné obsah pohodlne prehliadať i browserom v mobilnom zariadení - prehliadnuť si program na jednotlivých stage, napr. v Opera Mini na mieste počas festivalu, je v zrozumiteľnej podobe takmer nemožné (zastaralý frame i table layout majú katastrofálny dosah na čitateľnosť týmito browsermi).

Ešte štastie, že tento web mám potrebu navštíviť len raz ročne a aj to z desktopu... Ale úprimne ľutujem návštevníkov, ktorí budú potrebovať nejaké info priamo na mieste (napr. program), škoda im mobilný browser vyťahovať, bude to utrpenie...

 

Autor: