TV Markíza zverejnila rodné čísla nezamestnaných

Domnievam sa, že TV Markíza v nedeľu 11. 12. 2011 v Televíznych novinách porušila Zákon č. 428/2002 o ochrane osobných údajov. Ak je moja domnienka správna, k porušeniu zákona došlo v reportáži Nespokojní úradníci. Počas reportáže sa naskytol aj pohľad na obrazovku počítača na úrade práce, kde roloval zoznam nezamestnaných (z reportáže to vyplýva, keďže obraz nebol označený ako ilustračný). Zobrazený zoznam bol problematický v tom, že obsahoval súpis mien spoločne s rodnými číslami.

Ak to zosumarizujem, TV Markíza nemala nasnímané osobné údaje zverejniť a úrad, na ktorom video nahrávka vznikla, nemala TV Markíze takýto náhľad na osobné údaje poskytnúť, viď. citácie zo zákona č. 428/2002:

§ 15:
(1) Za bezpečnosť osobných údajov zodpovedá prevádzkovateľ a sprostredkovateľ tým, že ich chráni pred náhodným ako aj nezákonným poškodením a zničením, náhodnou stratou, zmenou, nedovoleným prístupom a sprístupnením ako aj pred akýmikoľvek inými neprípustnými formami spracúvania...

§ 18:
(2) Oprávnená osoba je povinná zachovávať mlčanlivosť o osobných údajoch, s ktorými príde do styku; tie nesmie využiť ani pre osobnú potrebu a bez súhlasu prevádzkovateľa ich nesmie zverejniť a nikomu poskytnúť ani sprístupniť.

Inkriminovaná časť reportáže je k dispozícii vo video archíve TV Markíza (čas 5:10), osobné údaje sú jasne rozpoznateľné (osobné údaje na screenshote z video archívu som dodatočne rozostril ja):

Obrázok video prehrávača z webu archívu TV Markíza
Obrázok video prehrávača z webu archívu TV Markíza

 

P.S. Pred niekoľkými rokmi mal problém so zverejnením rodných čísiel aj Katastrálny portál.

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Anonym's picture

Nie celkom pravda... pozrite si ako je definovany osobny udaj. Rodne cislo same pre seba nic neznamena, ani meno... osobny udaj to je az vtedy, ked sa na jeho zaklade da osoba jednoznacne najst a identifikovat. Ak ukazali aj presnu adresu tak prosim, suhlasim.

Peter Šlosar's picture

§ 3:
Osobné údaje:
Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora...

Meno + priezvisko samo o sebe nie je a rodne cislo samo o sebe je osobnym udajom, cize Meno + priezvisko +rodne cislo su taktiez osobne udaje.

Vid. aj vyklad na http://wiki.oou.sk/Osobné_údaje kde sa porovnava rozdiel medzi suborom udajov a osobnym udajom. V nasom pripade ten rozhodujuci "geograficky faktor" nahradzuje rodne cislo.

Nakoniec aj vyklad na http://wiki.oou.sk/Rodné_číslo tvrdi, ze rodne cislo samo o sebe je osobny udaj. 

Anonym's picture

Takze ked sem teraz vypisem nahodne rodne cisla tak som porusil zakon?

Peter Šlosar's picture

Ak su rodne cisla nahodne generovane, este to neznamena, ze su platne. Nahodne vygenerovane rodne cislo ani nemusi byt nikomu priradene, cize nemusi existovat.
 A ak by si sem zverejnil platne rodne cisla, osoby ktorym patria, by mali pravo na podanie podnetu na UOOU pre neopravnene nakladanie s jej osobnymi udajmi.
Ak sa ti nahodou toto nepozdava, tak polemizuj priamo so zakonodarcami :-)

Anonym's picture

Ved su tam len cigani, ty ani nevedia ze nejake rodne cislo maju

Anonym's picture

NO tak pozor, rodné číslo JE osobný údaj. Podľa rodného čísla ste priamo identifikovateľný. Meno a priezvisko nie je osobný údaj, ale v kombinácii s iným osobným údajom už je. Ak použijete meno priezvisko, adresu - už to je osobný údaj, ak použijete iba meno a priezvisko, to nie je osobný údaj. Ale rodné číslo KAŽDOPÁDNE je osobný údaj, na základe ktorého viete určiť o konkrétne ktorú osobu sa jedná.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.