Robia zo slovenských dôchodcov cvičené opice?

Po prečítaní článku Slovenskí dôchodcovia sa učia pracovať s počítačom mám z toho veľmi silné obavy. A ak je to tak, je to na škodu tých dôchodcov, lebo môžu dostať viac a takisto na škodu nás, daňových poplatníkov, lebo naše dane nie sú vynakladané efektívne.

Možno vás výraz cvičené opice príliš irituje, ale vedzte, nechápem to ako urážku alebo zosmiešňovanie. Ide len o môj súkromný terminus technicus, nad ktorého definíciou som sa už zamýšľal.

A čože ma to v spomenutom článku vlastne nadhodilo zo stoličky? Prečítajte si najprv citáciu:

 

...si píše so svojou dcérou žijúcou v Spojených štátoch. Neprekáža mu ani slabší zrak. Na čítanie z obrazovky počítača používa okrem svojich okuliarov ešte lupu.

Už chápete? Nie...? No predsa, čo tam preboha robí lupa?!
Dochôdca zrejme prešiel kurzom, bolo mu v základoch predvedené, ako použiť mailového klienta i browser. A to je všetko?! Dôchodca musí po absolvovaní kurzu z projektu rozvoja počítačovej gramotnosti na Slovensku ešte používať na čítanie z obrazovky lupu?!

Keďže:

 

Doma počítače nemajú, používajú preto spoločný v klube dôchodcov.

tak predpokladám, že na komunikáciu e-mailom používa niektorý freemail s webovým rozhraním, čiže k pošte pristupuje prostredníctvom prehliadača...

To nikto, naozaj nikto, neukázal tomu dôchodcovi, že v prehliadači je písmo zväčšiteľné? Ak započneme u IE (ten je pravdepodobne štandardnou výbavou školiteľov), veľkosť je meniteľná v pár krokoch a veľmi obmedzene. FireFox je už na tom lepšie, krokovanie i rozsah zväčšenia je podstatne širší a dôchodca by už mohol byť i spokojný.
Ale lupu by mohol úplne zahodiť až s Operou, keďže len ona webovú stránku skutočne zoomuje, čiže zväčšuje súčastne text i obrázky (FF a IE len text) - písmo až na veľkosť niekoľkých centimetrov a obrázky proporčne k tomu.
A ak predsa len je používaný e-mailový klient, tak pri OE, Thunderbirde i poštovom klientovi v Opere platí to isté, čo u ich bratských prehliadačov... A drobné písmo GUI? Na to je predsa v OS tzv. Zjednodušenie ovládania. A pri najhoršom, existujú i freewarové softwarové lupy...

Sú medzi školiteľmi na kurzoch z projektu rozvoja počítačovej gramotnosti na Slovensku skúsení a znalí užívatelia alebo len neznalí začiatočníci, ktorí svoju chabú úroveň odovzdávajú i školeným. Ak by išlo o prvý prípad, potom by sa iste nemohlo stať, že slabozraký dôchodca je stále odkázaný na lupu, lebo od profesionála by obdržal informácie z predošlého odseku.

Sú si kompetentní z Ministerstva dopravy istí, že 100 miliónov Sk z našich daní je zverených do rúk profesionálnych lektorov vyznajúcich sa vo variantách softwarovej výbavy a funkčnosti? Alebo len do vrecák diletantov odverklíkujúcich už 100x opakované a nabiflené témy k štandardnému (rozumej zastaralému) softwaru?

 

Autor: