Opera Mini 3.0 Beta - aj s RSS čítačkou

Dnes bola uvoľnená beta verzia prehliadača pre mobilné zariadenia Opera Mini 3.0 (Beta).
 

Novinky

  • Secure browsing (verzia advanced) - bezpečné prehliadanie, podpora šifrovanej komunikácie
  • RSS čítačka
  • upload obrázkov
  • Content folding - vysvetlené nižšie

V praxi

Beta verziu môžte bez obáv inštalovať (98 kB), neprepíše vám v mobile doterajšiu Operu Mini, uloží sa samostatne.

Prehliadač už dokáže komunikovať šifrovane, čiže na zabezpečených stránkach (https://...) bez obáv môžte zadávať a prehliadať citlivé údaje. Opera Mini 2.0 síce zabezpečené weby zobrazovala, ale komunikácia nebola šifrovaná. Samozrejme som beta verziu otestoval, konkrétne pomocou zabezpečeného webmailu. Zatiaľ čo stránka dotyčného webmailu v Opere Mini 2.0 upozorňovala na nezabezpečenú komunikáciu (a prehliadač samotný to potvrdil), v Opere Mini 3.0 už neprotestovala (a prehliadač potvrdil šifrované spojenie).

RSS čítačka ma potešila, aj keď nie je zabudovaná natívne - nie je to totiž súčasť aplikácie, ale ide o samostatnú webovú stránku u Opery, ktorá je zviazaná s vašim mobilom a v Opere Mini je len zabudovaný link. Funčnosť takéhoto riešenia je ale plná, ak navštívite web, ktorý poskytuje RSS kanál, na vrchole stránky sa zobrazí klasická orančová ikonka RSS kanálu (teda ak je to v konkrétnom webe korektne zabezpečené - viď. ikona RSS v adresnom riadku desktopového browseru), kliknete na ikonu a vyroluje sa vám zoznam RSS kanálov príslušného webu, stačí kliknúť a RSS kanál už máte vo svojej čítačke, stačí len potvrdiť pridanie. Funguje aj priamy postup, ak do adresného riadku zadáte priamo adresu RSS kanálu... Skrátka, plná podpora, len RSS čítačka nie je v aplikácii, ale je webová.
Má to svoje pre i proti vyplývajúce z rozdielu webovej RSS čítačky a samostatnej aplikácie. U Opery Mini toto riešenie ale kvitujem, kanály sa aktualizujú, aj keď browser nie je pustený a po naštartovaní je všetko hneď k dispozícii.

Som zvedavý, či bude umožnená administrácia webovej RSS čítačky i cez vlastné konto pomocou desktopového browseru, pretože bez toho to bude skôr núdzovka, ako bežný nástroj. Ak áno, asi porozmýšľam, či upustím od mobilnej verzie Google Reader - nevyužívam síce často, ale pri prestojoch kdekoľvek (napr. v autobuse, vo vlaku) sa prísun informácii hodí.

Content folding je tiež šikovná pomôcka pre mobilné zobrazovanie obsahu. V podstate ide o to, že súvislý zoznam odkazov na webe je v prehliadači nahradený rozbalovacím zoznamom odkazov. Ak je na webe napríklad siahodlhé menu, je nahradené rozbalovacím linkom a skôr sa dostanete k vlastnému obsahu, ak je zobrazované pred ním. Content folding je ale možné v setupe vypnúť.

 

Autor: