Zvláda Štatistický úrad voľby vo všetkých ohľadoch?

Voľby prezidenta (prvé kolo) sú za nami, Štatistický úrad výsledky odprezentoval, dokonca zabezpečil aj ich dostupnosť. Splnil ale len dva najnutnejšie body, ktoré sa od neho, z pohľadu občana, očakávali. Nič viac, nič menej.

Napadlo ma, či sa niekto v Štatistickom úrade zamýšľa nad tým, ako sa občania k ich prezentácii výsledkov dostávajú a či sa vôbec dostanú. Super, pripravili adresu volbysr.sk, čo s tým ale ďalej?

 

  • sami adresu linkujú na svojom webe,
  • uverejnili adresu v médiách prostredníctvom tlačovej správy,

Opatrenia fakt príznačné pre polovičku deväťdesiatych rokov.

V Štatistickom úrade si naozaj myslia, že občan si adresu volbysr.sk bude pamätať? Že si ju vloží do bookmarkov (záložiek) prehliadača? Ani jedno, ani druhé - väčšina užívateľov internetu bookmarky ani len nepozná (smutné, ale je to tak), nevie, že adresu, ktorú často navštevuje alebo sa chystá navštíviť, si môže poznamenať priamo v prehliadači. Najčastejšie používa históriu adresného riadku alebo vyhľadávač (užívateľ zažíva katastrofu, ak sa mu história adresného riadku vymaže).

Poďme sa teda pozrieť, ako sa Štatistický úrad popasoval s asi najčastejšou možnosťou, že bežný občan, radový užívateľ internetu, bude hľadať výsledky volieb na internete. Pri tomto pohľade je dôležité si uvedomiť, že Štatistickú úrad chce, aby občan hľadal výsledky na volbysr.sk, aby sa vyhli náporu na statistics.sk. Sami takto zriadenie volbysr.sk odprezentovali.

Už popredu vám ale prezradím, že Štatistický úrad v tomto smere úplne zlyhal, online výsledky síce zabezpečil z hľadiska funkčného, ale už nezabezpečil ich priamu dohľadateľnosť.

Áno, niekto by mohol namietať, že SEO (Search engine optimization alebo Optimalizácia pre vyhľadávače) je drahá... Nuž, ako na čo, že?

Spravil som nasledujúci pokus, či by Štatistický úrad stálo veľa, keby sa postaral aj o solídnu priamu dohľadatelnosť výsledkov občanmi, ktoré prezentuje práve pre nich, na adrese volbysr.sk.

Začiatkom marca som vytvoril dva články týkajúce sa prezidentských volieb:

K nim som použil prelinkovanie na vlastnom webe, nepoužil žiadne širšie možnosti na zabezpečenie externých spätných odkazov (len prirodzené, prostredníctvom pár agregátorov RSS), nepoužil som žiadne black hat SEO.
Skrátka, SEO ma nestálo ani cent, ani minútu času, ja som vlastne ani žiadne SEO nerobil!

A počkal som si na deň volieb, na akých pozíciach pri hľadaní výsledkov volieb budú moje dva články a na akých weby Štatistického úradu.

Do výsledkov pokusu som zahrnul len absolútne najpoužívanejšiu možnosť a to, že občan použije Google a prehliadne si len prvú stránku výsledkov nastavenú na počet 10 (vyspelým užívateľom internetu nemusím pripomínať, aká je klikateľnosť v SERP od pozície 5 nižšie, nie to ešte na druhej a ďalších stranách, že). Zároveň za úspešný výsledok považujem len umiestnenie relevantnej stránky, žiadna titulka, žiadna iná podstránka, len relevantný výsledok, z ktorého je jasné už vo výsledkoch vyhľadávača, čo stránka poskytuje.

Výsledok pokusu je zosumarizovaný v tabuľke nižšie, na každý vyhľadávaný výraz zobrazuje umiestnenie jednoho z mojich článkov, špecializovaného webu volbysr.sk a sekcie z webu Štatistického úradu venovanej prezidentským voľbám. Výsledky zodpovedajú poradiu 21. 3. 2009 okolo 10.00 hod. a vo forme screenshotu sú zalinkované u vyhľadávaných výrazov.

 

 

hľadaný výraz moje články volbysr.sk statistics.sk
volby prezidenta 4 - -
voľby prezidenta 7 - 6
volba prezidenta - (11) - 4
voľba prezidenta 8 - 2
prezidentske volby - - -
prezidentské voľby - - -
volby   - -
voľby - -
volby sr - -
voľby sr - -
volbysr - -
volbysr.sk - -

 

Kuriózne je umiestnenie webu volbysr.sk pri vyhľadávaní samého seba (posledný riadok výsledkov), ak totiž poskytne vo výsledkoch stránku s titulkom Congratulation, nemožno to považovať za relevantný výsledok.

Výsledok pokusu? Katastrofa, občan sa výsledkov volieb na špecializovanom webe nedohľadá, len okľukou cez web Štatistického úradu. Nemal ale ten v úmysle vyhnúť sa náporu na statistics.sk? Veď práve preto zriaďoval volbysr.sk.
Pritom mne, ktorý nie som žiadny SEO špecialista, sa podarilo so svojou osobnou stránkou predrať na prvé priečky bez akejkoľvek námahy. Pokúšal som sa o prvých 6 hľadaných výrazov, so štyrmi sa vcelku zadarilo.
Som si istý, že minimálne rovnako, prípadne lepšie, by sa zadarilo aj webu volbysr.sk, keby sa o to niekto postaral. A som si istý, že ani nie s vysokou námahou.

Dosť dobre teraz nechápem, prečo Štatistický úrad zriaďuje špeciálnu adresu pre web s výsledkami, ak sa vôbec nepostará o jeho dohľadateľnosť vo výsledkoch vyhľadávačov a potenciálne tak vystavuje náporu svoj vlastný web?

Aktualizované 22. 3. 2009 o 11:30 - volbysr.sk sa už nachádza v SERP aspoň na výrazy voľba prezidenta a volba prezidenta. Zároveň je ale zaujímavé prehliadnuť si SERP na výraz link:volbysr.sk

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

tybi's picture

Namietal by som len k tomu, ako píšeš, že si toho dosiahol bez námahy. Namáhaš sa písaním tohto blogu niekoľko rokov a len si využil jeho dôveryhodnosť za tie roky získanú. Ale inak súhlasím, pri možnostiach, aké štatistický úrad má by obhospodarovanie dôležitých pozícií bolo ľahké.Stránka je však z minulého storočia vo všetkých smeroch.

Šlosar's picture

[1] tybi, jasne, pravdu mas, stacila mi doveryhodnost, ovsem tu istu vyhodu ma aj SU :-) A dokaze ju vyuzit aj v prospech noveho webu. Mam vlastnu skusenost, ze pouceny laik dostane zakladnymi ukonmi novu domenu s novym obsahom pri konkurencnosti radovo stovky tisic vysledkov (tyka sa aj hladanych vyrazov v suvislosti s volbami) do prvej desiatky v SERP do 3 tyzdnov.To je samozrejme lahky pripad, v pripade konkurencnejsich vyrazov sa treba uz obratit na vas odbornikov, ale v konkretnom pripade volieb SU nebolo treba vela.

dusoft's picture

v stats office sa nezamyslaju zjavne nad nicim. namiesto toho, aby boli posledne sumare s vysledkami kandidatov dostupne priamo na titulke vo zvyraznenom okne, sa k nim musis zufalo preklikavat na tri kliky utopene v menu: klik na slovensku vlajku, klik na prve kolo, klik na vysledky kandidatov.tomuto hovorim nepochopenie internetu alebo rovno nepouzitelny web.

Lev bez hrivy's picture

Treba vsak kvitovat, ze na volby ziskal SUSR 500 novych pocitacov a prvykrat v historii vyuzil sluzby externeho providera. Pardon, povedal som kvitovat? Myslel som pranierovat, lebo to snad ani nemoze byt pravda, ze sa tym chvalia...

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.