Aké sú možné varianty pozadia kauzy vyhrážok od Mareka Simka?

Je postava Mareka Simka reálna alebo vymyslená? Dnes sa už domnievam, že v prípade nacionál platí voľba B, reálna osoba sa ale za zrejme vymysleným menom skrýva, nie však moja...

Najprv si dovolím zhrnúť, čo sa v posledných dňoch stalo...
V mojej mailovej schránke pre verejné použitie mi pristál e-mail propagujúci web digg.sk. Moje zvyklosti mi velili: je to spam, ZVEREJNIŤ. V mojom prípade to nie je nič neobvyklé, pravidelný čitatelia môjho webu a blogu vedia, že sa problematikou spamu zaoberám a vedia, že rozlišujem spam zahraničný, ktorý sa inak ako technickými prostriedkami riešiť nedá a spam pochádzajúci zo Slovenska, ktorý považujem za potrebné pranierovať. V minulosti som uverejnil už niekoľko podobných upozornení na porušovanie zákona v súvislosti s nevyžiadanou poštou (spamom). Vznikol teda článok digg.sk spamuje, porušuje tak zákony SR.
Niekto si možno kladie otázku, prečo som neposlal miesto článku sťažnosť na SOI? Veď tá je zo zákona povinná riešiť aj nevyžiadanú reklamu e-mailom. Príčina je jednoduchá - ak obdržím spam napr. od hotelu, ide o reálnu spoločnosť, kde s ohľadom na spôsob preverovania spamu SOI-kou tá sťažnosť má zmysel. Túto možnosť som samozrejme v minulosti využil a využívam.
V prípade spamu v prospech webového projektu je ale situácia mierne odlišná, keďže za webom nemusí stáť reálna firma, na ktorú by SOI mohla mať dosah. Majiteľom webu môže byť ktokoľvek, bez jasnej fyzickej prevádzky, kde by SOI mohla vykonať kontrolu a kde by siahali jej právomoci. Do tejto kategórie som zaradil aj spam v prospech vyššie uvádzaného webu. Zistenie majiteľa mi v tom čase nedávalo istotu, že je reálnym majiteľom predmetnej domény, nakoľko daná osoba je zároveň i registrátorom a ľudia znalí problematiky vedia, že registrátori niekedy registrujú domény nie na objednávateľov, ale na seba. Majiteľ domény bol teda v čase vzniku článku pre mňa neistý, preto som v ňom ani majiteľa nespomínal, uvádzal som len doménu.
Takže, ak spam od webového projektu, tak pranierovanie na webe... Toľko k príčinám vzniku vyššie spomínanému článku.

Prípad začal byť divný až po tom, čo som od rovnakého odosielateľa, ako spomínaný spam, obdržal výhražný e-mail. Vznikol tak článok Marek Simka sa mi vyhráža za článok o digg.sk. Po jeho zverejnení nasledovali ešte ďalšie dva výhražné e-maily, ktoré som do článku doplnil.
Prečo som tak urobil? Prečo som ich nehodil za hlavu? Nuž, obyčajný pud sebazáchovy a strach. Nikto, nikdy totiž nemôže popredu vedieť, kto autor vyhrážok vlastne je, či ide o vtipálka alebo ide o psychicky narušenú osobu, ktorá by potencionálne mohla byť schopná i horších akcií (po bitke je ale už každý generál). Článok teda nebol ničím iným, len sebaobranným mechanizmom.

To som ale netušil, čo spôsobí... Našlo sa pár jedincov, ktorí začali s bohorovnou istotou tvrdiť, že som si spam i následné vyhrážky vymyslel pre vlastné zviditeľnenie. Ich zanietenie a istota je až podozrivá...

Fajn, poďme si prebrať tri možné scenáre, ktoré za kauzou Marek Simka môžu byť...

 

1. Vymyslel som si spam i vyhrážky pre vlastné zviditeľnenie?

Nie nevymyslel, nemám potrebu zviditeľňovať sa takýmto spôsobom. Môj osobný web má desaťročnú históriu, blog na ňom trojročnú. Za tú dobu na mojom blogu vniklo myslím 8 článkov, ktoré sa prostredníctvom služby vybrali.sme.sk ocitli aj na titulke SME.sk. Naviac dva moje články z blogu upozornili na dve kauzy, ktoré následne boli pretriasané aj v klasických tlačených médiách a v TV. Ide o články Cez telefonny.zoznam.sk unikajú utajené čísla T-Mobile a Katastrálny portál porušuje zákon na ochranu osobných údajov.
V prípade prvej kauzy som bol dokonca pozývaný do STV, slušne som účasť v relácii o kauze odmietol - už vtedy som sa mohol zviditeľniť totálne a absolútne v live vysielaní, keby mi bolo šlo o zviditeľňovanie.
Naviac, už štvrtý rok externe píšem pre časopis DiGi REVUE, kde doteraz vyšlo viac ako sto mojich článkov. Ide o tlačený časopis, najväčší vo svojom obore v rámci Slovenska a takmer každý mesiac je v ňom aj môj podpis pod niekoľkými článkami.

Na základe vyššie uvedeného si naozaj niekto môže myslieť, že ja sa potrebujem zviditeľňovať takým biednym spôsobom akým sú vymyslený spam z bezvýznamnej slovenskej domény a vymyslené vyhrážky a riskovať tak svoje meno???

 

2. Išlo o reálny spam a reálne vyhrážky?

Túto možnosť už v tomto čase nepovažujem za pravdepodobnú.
Obecne ale môžeme predpokladať, že pri zverejnení spamu v prospech čohokoľvek, teda pranierovaní ohľadne porušovania zákona, sa všetky stopy zahľadia a dotknuté osoby sa od nekalých praktík dištancujú. Toto je obecná úvaha na základe skúseností, netýka sa akokoľvek a ani nenaznačuje čokoľvek voči majiteľovi domény dotknutej v tomto článku.

 

3. Išlo o provokáciu a snahu zdiskreditovať moju osobu?

V súvislosti s pranierovaním spamu, či už formou článkov alebo sťažností na SOI, som mohol viac krát niekomu stupiť na otlak. Ak do niečoho rýpem, asi je len otázka času, kedy príde pomsta. Prípadné dôvody pre takéto konanie voči mne môžu byť ale i úplne iné.
Že išlo o provokáciu, je možnosť, ku ktorej sa teraz prikláňam najviac. Naletel som provokatérovi? Asi áno...
Je možné, že niekto sa rozhodol primäť ma k reakcii, ktorej výsledok bude následne vyhlasovaný za môj podvod, čiže označiť ma pre verejnosť ako nedôveryhodného. Teraz, s odstupom času, sa mi doména digg.sk javí ako veľmi vhodný kandidát pre tento účel. Jej majiteľ (teraz už vieme, že reálny majiteľ, nie len registrátor) je totiž osoba pôsobiaca v Azet.sk, v minulosti aj v Zoznam.sk.
Ak teda niekto pozná moje zameranie, pomerne ľahko mohol odhadnúť, že ak mi pošle e-mail tváriaci sa ako spam v prospech domény digg.sk, zverejním to na webe. Následne zaslané vyhrážky už mohli byť len čerešničkou na torte. Možno provokatér počítal i s možnosťou, že majiteľ domény po vzniku môjho článku aj sám v rámci obrany podnikne kroky proti mne.

Toto sú ale samozrejme len moje špekulácie, snažím sa skrátka prísť na koreň veci a čo a kto za tým môže stáť.

V súvislosti s označovaním mojich článkov za vymyslené ma zaráža sila, s akou sa o to niekto snaží.
Zaráža ma článok Spam na Slosar.sk, alebo dobre vymysleny viral? (magmag.sk/public/blog/martins/spolocnost/341) na blogu bez identity, len Martin, na blogu obsahujúcom len jeden jediný článok a zrovna o tom, ako si Šlosar vymýšľa. To som naozaj tak dôležitý, že niekto si zriadi blog a napíše naň jediný článok a to spochybňujúci tie moje články? Alebo to bol účel? Aká je rola autora toho článku v celej kauze?
Zaráža ma i istý Boris Porošin, ktorého snahy o spochybnenie mojej dôveryhodnosti sú až priveľmi aktívne, vrátane článku Peter Šlosár spammerom? (porosin.blog.sme.sk/c/145036/Peter-Slosar-spammerom.html). Pán Boris Porošin najprv zanechával porôzne komentáre o tom, že klamem, nakoniec to zavŕšil i spomenutým článkom. Pikantnosťou jeho postupu je fakt, že mi vyčíta články bez predloženia dôkazov, hoci on k svojim tvrdeniam o tom, že klamem, dôkazy nedokladá. Kto je teda Boris Porošin? Má tiež niečo spoločné s kauzou alebo ide len o naivného pisálka?

 

Záver

Preberte si prosím vyššie napísané a vytvorte si názor sami. Ja sám v tomto momente neviem, kto a prečo sa postaral o tento rozruch. Ja som si len konal, to čo mám vo zvyku, pranierovať slovenský spam, ktorý som obdržal. Možno existujú úplne iné scenáre vedúce k tejto kauze, ja viem v tomto momente len jednu vec - dva moje články, ktoré rozbúrili kľudné víkendové vody slovenského internetu (už sa témy chytilo aj Živé.sk), nie sú moji výmyslom.

P.S.: Ďakujem hlavne Alianovi, ďalej i Ottymu a ďalším komentujúcim, ktorí v rámci diskusií dôverovali mojej osobe.

P.S.2: Dodatočne ďakujem za prejav dôvery aj Pikimu.

P.S.3: Tento článok je konečným vyjadrením k absurdným článkom s titulkami:

  • Peter Šlosár spammerom?
  • Spam na Slosar.sk alebo dobre vymyslený viral?
  • Preco som strapnil Slosara?.

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

dusoft's picture

Na clanku na magmag som sa pobavil. Videl som v projekte magmag nadejny kolaborativny blog, ale po tomto zverjnenom clanku ho uz citat nebudem. zjavne ide o projekt, ktory umoznuje publikovat akykolvek odpad a popritom sa tvari, ze je tu pre "serioznych bloggerov".este stale mozeme uvazovat aj o tom, ze niekto len chcel na domenu digg.sk nahnat par spatnych odkazov neetickymi praktikami.

Šlosar's picture

Uz si ani netrufam dalej spekulovat, co za tym moze byt :-)

Jerry's picture

cela tato aferka je fakt na zasmiatiepana Borisa Porosina trochu chapem, jemu asi hlavne vadilo, ze vas clanok mal nadpis ze digg.sk spammuje, pricom vas spammuje Marek Simko. Jeho reakcia vsak bola prehnana a keby rozumne prezentoval to, ze mu vadi to, ze v nadpise je ze digg.sk spammuje, co sa v podstate neda dokazat, a ak to nie je pravda tak poskodzujete dobre meno (ak nejake existuje :)) digg.sk. Ma pravdu v tom, ze takisto by mohol niekto z freemailovej adresy rozosielat maily propagujuce vasu stranku, a tym padom by ste sa podla vasej logiky stali spammerom vy a nie clovek, ktory ten spam rozosielal.Takze cele je to len o vhodnosti nazvu clanku (a samozrejme aj obsahu)

Anonymous's picture

Peter, spam treba jednoznačne zverejniť a písať o tom. Otázka či má s tým digg.sk niečo spoločné je hlúpa. Nepoznám žiadneho dobrovolníka, ktorý posielam z free mailu dobrovolne nejaké reklamné odporúčanie na inú stránku, pretože sa mu páči. Pre túto "kauzu" platí iba jedinné správne pomenovanie - SPAM. Mudrovanie o tom, že to oni nie a osočovanie teba má jednoduché vysvetlenie - o čom by tí hlupáci písali? Kopnime si do Šlosára.

Šlosar's picture

[3] Panovi Borisovi Porosinovi a vam ani trochu neprekaza fakt, ze vlastnostou spamu, okrem ineho, je aj to, ze je velmi casto zasielany z inej domeny, nez aku propaguje? Casto i z freemailov? Tieto znalosti obaja postradate?

Šlosar's picture

[4] Dakujem, ze mi doverujes, ale v tomto pripade si uz fakt netrufam rozsudit to, mohlo ist aj o provokaciu.

Boris Porosin's picture

Peter,asi 15 rokov zijem so servermi, sietami, uzivatelmi, spammom, technologiami, ktore zabranuju spammom,... Ked som bol "mlady a neskuseny", tiez som dokazal bez realneho dokazu tvrdit, ze XYZ je podvodnik,... Az kym sa mi jedneho dna jedna spolocnost neozvala na moje tvrdenie (v diskusii na zive.sk) a nechcela riesit celu zalezitost sudnou cestou. Tak ako som dozrieval, dozrievali aj moje nazory. V dnesnej dobe si nedovolim bez akehokolvek dokazu obvinit kohokolvek a to iste cakam aj od druhych ludi. Prezumpcia neviny. Ak uz chcem nieco naznacit, tak to urobim s otaznikom, necham nech si citatelia domyslia nevypovedane, no snazim sa pracovat s faktami. Z vaseho prvotneho clanku som mal pocit, ze Vas nastval spam a ze chcete proti nemu bojovat. Suhlasim, bojujte proti spamu. Ale pracujte prosim s faktami. O to cele mne islo a stale ide. Viete o tom, ze nie vsetok spam rozposielaju vlastnici stranok, ktore su v nich propagovane? Napr. pornograficke stranky zvyknu umoznovat tzv. referalov - link/referals=jozkoPokial obvinite tuto stranku zo spamovania, ohrozujete jej fungovanie len na zaklade toho, ze nejaky jozko sa rozhodol podporit svoj zisk. Ako som vravel a vravim, netusim o com je digg.sk a nezaujima ma to (riesim uplne ine problemy), no obvinovat niekoho len na zaklade niecoho poslaneho z freemailu je bez dokazov nepodlozenym tvrdenim. Ked chcete byt profesional, tak pracujte s faktami. Po Vasom dnesnom blogu o tom, ze ste dospeli k tomu, ze niekto chce zdiskreditovat Vasu osobu som ja dospel k nazoru, ze je pre Vas dolezitejsia Vasa vlastna osoba (EGO) ako akakolvek pravda, ci obrana proti spamu. Zijem mozno v idealoch a snazim sa o nejake idealy, preto si myslim, ze by ste mohli pripustit, ze davat do suvislosti freemailovu adresu s akoukolvek domenov je bez relevantnych dokazov nemozne.Ak chcete, mozeme celu zalezitost prebrat osobne, telefonicky, mailom. Nie je v mojom zaujme Vas akymkolvek sposobom diskreditovat.

Šlosar's picture

[7] Tiez zijem so servermi, sietami, uzivatelmi, spammom, technologiami, ktore zabranuju spammom... Mam uz 42 a informatike sa venujem cely svoj zivot.Obaja vieme, a to sa uz opakujem, ze je beznou vlastnostou spamu, ze je casto odosielany z inej domeny, pripadne freemailu - prave preto, aby propagovany web nebolo mozne napadnut.Obaja vieme, ze za normalnych okolnosti dotaz na majitela propagovanej domeny (nemyslim teraz digg.sk), ci spamuje, nevedie ku kladnej odpovedi.Je snad niekto taky naivny, ze sa domnieva, ze sa spammer prizna? Overovat "pravost" spamu, je ako pytat sa zlodeja, ci kradol...Ano, moze sa stat, ze spam niekto zmanipuluje v neprospech a poskodenie niekoho ineho, ale to su cinnosti, ktore sa za normalnych okolnosti tazko prepokladaju.Este odcitujem cast komentara pod mojim zalinkovanym clankom na vybrali.sme.sk:#6 | napísal(a): porosin odvtedy uplynulo: 2 dni Autor uvedeneho clanku pravdepodobne klame citatelov.Ak citovany komentar pochadza od vas, nemate pocit, ze sa dopustate toho isteho, co vycitate mne?

Boris Porosin's picture

Pan Slosar,obidvaja vieme, ze spam je vacsinou posielany tak, aby sa nemohlo nikomu nic dokazat. Tak ci tak, v kazdom demokratickom state plati prezumpcia neviny. Cely moj postoj je a bol o tom, ze bez dokazov (a fakty su take, ze ich nemate) nie je mozne kohokolvek z cohokolvek obvinit. Mozete obvinovat z toho, ze Vas spammuje, ale to je tak vsetko. Bavime sa o pravnej rovine. Ludsku, technicku rovinu chapeme vsetci a najradsej by sme spamerov zavreli niekde na pekne dlho.Mate pravdu, ze moja formulacia "autor pravdepodobne klame citatelov" nie je standardna a stastne formulovana. Dovolte mi ospravedlnit sa Vam za takuto formulaciu. Spravnejsie by bolo pouzit formulaciu "autor zavadza citatelov nepodlozenymi tvrdeniami" a teraz dufam, ze to uznate a nebudete mi mat takuto formulaciu za zle. Stale sa snazim o to, aby ste videli celu vec aj z pohladu mozneho "nevinneho". Myslim, ze Vas, Aliana i mna cela situacia okolo tejto nezmyselnej diskusie mozno az zarazila. Kvoli jednemu spamu urobit takyto rozruch - to tu asi davno nebolo. Uzavrime to. Verim, ze sa sa pri pisani dalsich clankov skusite venovat viac faktom ako domnienkam. Predsa len myslim, ze na vacsinu serioznych citalov posobia fakty doveryhodnejsie ako domnienky. Z mojej strany povazujem tuto diskusiu uz za uzatvorenu, ak budete mat nieco ohladom tejto temy, kludne sa mi ozvite na mail. Vsetko dobre do buducnosti prajem.

Šlosar's picture

[9] Co sa mi tu stale snazite nieco podhadzovat o prezumcii neviny a ze nie je mozne kohokolvek z cohokolvek obvinit?Asi vam unika, ze v dotknutych clankoch som uvadzal nazov domeny, nie majitela a ten nazov domeny ani s majitelom nemal nic spolocne (trebars nazov firmy), naopak, parazituje (ten nazov domeny) na znamej a chranenej zahranicnej znacke...Vase ospravedlnenie prijimam, ale vasu opravu na "autor zavadza citatelov nepodlozenymi tvrdeniami" jednoznacne odmietam.Vas tvrdenia o "prezumcii neviny" su v pripade spamu smiesne - ja som bol ten poskodeny a to, co ma poskodzovalo, som zverejnil.Smiesne na mna posobi i vase vyjadrenie "Verim, ze sa sa pri pisani dalsich clankov skusite venovat viac faktom ako domnienkam". Asi vam unika, ze predmetne maily su faktami, moze ich preskumat, preverit, ktokolvek, kedykolvek. To, ze je pre vas prekazkou oslovit Yahoo a Google na preskumanie autenticity, nie je moj problem a ani protiargument.Diskusiu aj ja povazujem medzi nami dvoma za uzavretu.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.