Odhad paliva v Google Maps je inteligentnejší ako sa zdá

Nedávno pribudla v plánovači trás Google Maps nová drobnosť, odhad paliva (palivová kalkulačka). Na prvý pohľad sa tvári ako primitívny prepočet, podľa vzorca:

celková cena paliva = "cena paliva za liter" x ("spotreba na 100 km" x ("prejdená vzdialenosť" / 100))

Jednoduché testy ale ukazujú, že Google Maps dokáže brať do úvahy charakter trasy. Stačí porovnať dve rovnako dlhé trasy s rozdielnym charakterom, napr. 10 km po diaľnici a 10 km po meste:

  

Výsledok porovnania je jasný. Podľa Google Maps, 10km trasa po meste stojí 1,51 € a tá istá vzdialenosť po diaľnici stojí 1,14 €.

Ešte by sa žiadalo porovnanie na kombinovanej trase (mesto + diaľnica + okresky), skúste to a výsledok nechajte v komentároch :-)

Včera som nechápal, dnes už mi je jasné, prečo funkcia odhadu paliva neobsahuje možnosť zadať vlastnú spotrebu. Pretože výpočet odhadu paliva by klesol na úroveň našich kalkulačiek :-)

 

Autor:

Kategórie:

 

Komentáre

Ondrej Galbavý's picture

a co takto zadat spotrebu aj v meste aj na dialnici? :)

Peter Šlosar's picture

Mozno sa dockame aj takychto vylepseni :-)

Ján Žitniak's picture

V budúcnosti vidím vylepšenie tejto funkcie také, že ak Google použije podklady z Google Earth, tak pri výpočte by mohol zohľadniť prevýšenie v krajine - čiže napr. cesta z Banskej Bystrice do Donovál by bola drahšia ako späť ...

Anonym's picture

Vzhladom na to,ze spotrebu je preratana na Euro, mohol by aj pouzit ceny z miestnych benzinovych pump.

Peter Šlosar's picture

A ja si myslim, ze by tu trasu mal aj odsoferovat... 

Anonym's picture

Heh, velmi daleko od toho nie sme.

Komentáre sú moderované, čiže zverejnené budú až po schválení. Komentáre s invektívami voči autorovi, mimo tému, vulgárne, spamujúce, budú zmazané.