február 2007

Ak sa mi váš komentár nepáči, nebude publikovaný

Pred nejakou dobou som nasadil moderovanie komentárov (pre BFU: každý váš komentár najprv schválim, až potom bude možno publikovaný) a je mi odvtedy lepšie. Začalo to nájazdom nevychovaných hajzlíkov presunuvších sa zo sme.sk, kde sa ktorýsi môj článok hlasovaním na vybrali.sme.sk prepracoval až na titulku.

Moderovanie komentárov na mojom weblogu ostane už natrvalo. Slušným, prínosným a non-offtopic komentujúcim určite nebude vadiť, ak sa ich komentár možno neobjaví hneď (doporučujem RSS komentárov).Čítať ďalej

Úplne zatmenie Mesiaca 3. 3. 2007

Dodatočná vsuvka - možno vás zaujíma Úplne zatmenie Mesiaca 21. 2. 2008

V noci z 3. na 4. marca 2007 nám Mesiac sčervenie, dôjde k jeho úplnemu zatmeniu. Instantní astronomické noviny sa venujú úkazu na svojich stránkach aj v samostatnom dokumente (PDF) obsahujúcom teóriu ohľadne zatmenia Mesiaca i s časovým rozvrhom jednotlivých fáz (stred zatmenia - 4. marec 2007, 00:21 hod.).

Máte chuť zatmenie fotografovať? Ak neviete ako na to, nechajte sa inšpirovať fotografiami a poučiť expozičnými tabuľkami:Čítať ďalej

Pre militantných protifajčiarskych škreklúňov

Protifajčiarska hystéria je už značne otravná, obávam sa, že mnohí, minimálne niektorí, z "bojovníkov" by v inom prostredí a podmienkach cítili silnú potrebu ukazovať prstom na niekoho úplne iného, oni by si niekoho našli...

Zažil som pred pár dňami:
 

Údiv smerom ku mne - Ty si fajčiar?!?!?!?!? (hrôza v očiach) Ty by si u mňa robiť nemohol!!!
Nuž, ani by som u takého primitívneho despotu nechcel - pomyslel som si.

Nasledujúce linky na články nesúvisia s predchádzajúcou citáciou priamo, ale možno prinútia zaslepených militantov k zamysleniu:

Kouření v restauracích není lékařský problém
 Čítať ďalej

Opera Mini 3.1

Opera Mini je ododnes k dispozícii vo verzii 3.1, takže sťahujte.

Najvýznamnejšou novinkou by sa mohlo stať manažovanie RSS feedov. Bohužiaľ, moje výhrady k tejto forme stále ostávajú, preto RSS si v Opere Mini načítavam cez Google Reader a zabudovaná čítačka ostáva pannou.

 

Microsoft Virtual PC 2007 1.0 zdarma k dispozícii

Microsoft dnes uvolnil Virtual PC 2007 1.0, je free, takže môžete sťahovať.

Výhody oproti Virtual PC 2004:

  • Podpora Windows Vista ako hostiteľského OS
  • Podpora Windows Vista ako hosťovaného OS
  • Podpora Windows Vista 64-bit ako hostiteľského OS
  • Zvýšený výkon v porovnaní s Virtual PC 2004

Pán poslanec Gál, poradím vám, ako ušetríte 45 000 Sk

Poslanec Gábor Gál mi dnes prostredníctvom TV predniesol malú tragikomédiu, keď som si vypočul jeho dôvody potrebnosti notebooku... Upresním, že poslanec NR Gábor Gál je zároveň i poslancom Trnavského samosprávneho kraja, kde si odsúhlasili nákup notebookov za 45 000 Sk a tak pán poslanec dostane už druhý notebook za peniaze daňových poplatníkov.

A že načo mu budú dva notebooky? No predsa, že aby sa dostal k dátam TTSK... Čiže pán poslanec potrebuje jeden notebook do NR SR a jeden do TTSK.

Pán poslanec Gál, poradím vám jednu fintu - stačí vám notebook jeden, na ktorom si môžete prepínať nastavenia lokálnej siete jednoduchým spôsobom (spôsobov a aplikácií toho typu je viac, uvádzam len jeden príklad a každý informatik vám istotne rád poradí). A ušetríte 45 000 Sk... Nebudete rád? A nebudete na smiech...

 

Googlee - parazitujúci, kradnúci a špekulujúci?

Nie, nedošlo v titulku k preklepu, hlavným hrdinom článku nebude vyhľadávač Google, ale jeho zjavná napodobenina na adrese googlee.sk (pre nevšímavejších zdôrazňujem to jedno e navyše).

Na adresu googlee.sk som narazil náhodou a dva prívlastky z titulku ma napadli hneď pri prvom pohľade, tretí pri nazretí do kódu HTML. Poďme po poriadku...

Parazituje googlee.sk na vyhľadávači Google? Zrovnajte si pár bodov:Čítať ďalej

Žiadosť o zamestnanie a dôležité e-maily neposielajte z free e-mailov

Že používanie free e-mailových schránok pre biznis sféru je nevhodné, je hádam každému jasné. Adresa získaná zdarma na niektorom free webmaily je často nevhodná ale aj pre súkromné použitie. Ba až ohrozujúca kariéru, alebo iné dôležité súkromné agendy, jej užívateľa.

Prečo? Lebo existuje väčšie riziko nedoručenia. Lebo niektoré z SMTP serverov, hlavne zahraničných webmailov, môžu byť postihnuté zaradením na niektorý z verejných spamových blacklistov. Áno, stať sa to môže aj niektorému zo slovenských ISP, ale u free webmailov, od gmail, cez yahoo, až po post.sk a azet.sk je pravdepodobnosť väčšia. Pre profesionálov sú to všetko známe a samozrejmé veci, laikom nie a niekedy sa nestačia diviť.Čítať ďalej

Google webmaster tools - spätné linky pod kontrolou

Spätné linky na váš web máte odteraz plne pod kontrolou s nástrojom Google webmaster tools, kde pribudla záložka Links poskytujúca zoznam spätných odkazov (via Matt Cutts).

Spätné odkazy sú k dispozícii pre každú stránku z vašeho webu, pochopiteľne zaindexované len Googlom... Zabudnite teda na operátor link:domena.tld, aj tak vám neposkytne všetky spätné linky.

 

Nová Developer konzola v Opere

Včera bola vydaná Opera 9.20 (označená len ako weekly build). Výraznou novinkou je zakomponovanie Developer konzoly priamo do menu (Tools/Advanced/Developer Console). Na weblogu João Eiras si prehliadnite screenshoty, nájdete tam i postup pridania Developer konzoly do predošlých verzií Opery.

Nedávno som spomínal aj ďalšie vývojárske nástroje pre Operu, ktoré je možné doinštalovať do toolbaru.

A nezabudnite si pridať i bookmarklet pre test webu v Opere Mini.